Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ερώτηση στη Βουλή 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / "Λεφτόδεντρα" για «Επικοινωνιακές δράσεις», όχι για τα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση στη Βουλή 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / "Λεφτόδεντρα" για «Επικοινωνιακές δράσεις», όχι για τα νοσοκομεία

Χορό εκατομμυρίων ευρώ κρατικού χρήματος από Μαξίμου και περιφέρειες για επικοινωνιακές εκστρατείες εν μέσω της πανδημίας του κορωνoϊού διαπιστώνουν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Θεοδώρα Τζάκρη, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Πρόκειται για «πακέτα» επικοινωνιακών δράσεων εναντίον της πανδημίας 11 εκατ. ευρώ και ακόμη 13,5 εκατ. για «επικοινωνιακή προβολή» επτά περιφερειών της χώρας (αναμένονται ακόμα έξι περιφέρειες), σύνολο μέχρι στιγμής 24,5 εκατ. ευρώ για «επικοινωνία», την ίδια ώρα που καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας: σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες κ.λπ.), σε διαγνωστικά τεστ, σε ανθρώπινο δυναμικό (γιατρούς και νοσηλευτές) στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Στις περιφέρειες

Συγκεκριμένα, μόνο για την επικοινωνιακή πολιτική των περιφερειών της χώρας δαπανώνται ποσά:

* Διπλάσια από αυτά που θα δοθούν στα νοσοκομεία για την προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ (9.000.000 ευρώ περίπου).

* Περισσότερα από αυτά που θα δοθούν για την πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση των επιπλέον κλινών ΜΕΘ (14.000.000 ευρώ περίπου).

Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι, βάσει της ΠΝΠ της 14.3.2020, η κυβέρνηση, παρά τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και σε ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αποφάσισε πως είναι απαραίτητη η επικοινωνιακή εκστρατεία μέσω ανάθεσης υπηρεσιών επικοινωνίας για την αντιμετώπιση του SARS-Cov-2, αρχικά ως τις 31.5.2020 και στη συνέχεια ως τις 21.9.2020.

Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο

Την ίδια ώρα, σημειώνουν, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν ενημερωτικά μηνύματα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού SARS-Cov-2.

* Σε εφαρμογή των ΠΝΠ, με ΚΥΑ ανατίθεται εκστρατεία ενημέρωσης, συνολικής δαπάνης αρχικά 11 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή, επικαιροποίηση, αμοιβές κ.λπ. εκστρατείας ενημέρωσης για τον κορωνοϊό σε εφημερίδες, διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και ενημερωτικά μηνύματα τα οποία θα μεταδίδονται από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς επ' αμοιβή ανεξαρτήτως διάρκειας.

Η εκστρατεία ενημέρωσης ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, αντί τιμήματος 3% επί της τελικής συνολικής δαπάνης εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης και συμβατική διάρκεια μέχρι 31 Μαΐου 2020.

* Και ενώ στην κατανομή της συνολικής δαπάνης της παραπάνω εκστρατείας των 11 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται και τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ, τις προηγούμενες ημέρες, με απόφαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, εγκρίθηκαν Προγράμματα Επικοινωνιακής Προβολής επτά περιφερειών της χώρας για το 2020 συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ (Αττικής 2.471.885,27 ευρώ, Θεσσαλίας 630.000 ευρώ, Κρήτης 2.500.000 ευρώ, Πελοποννήσου 1.200.000 ευρώ, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 1.845.231,20 ευρώ, Κεντρικής Μακεδονίας 930.311,26 ευρώ και Νοτίου Αιγαίου 4.066.000 ευρώ).

Εύλογα ερωτήματα

Όλες οι παραπάνω ενέργειες εγείρουν εύλογα ερωτήματα για το πώς είναι δυνατόν να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την επικοινωνιακή πολιτική τη στιγμή που καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις και ισχνά κονδύλια για τη θωράκιση του συστήματος δημόσιας υγείας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν τη σκοπιμότητα της «επικοινωνιακής καταιγίδας», τα κριτήρια κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης, το συνολικό προβλεπόμενο ποσό, αλλά και να αιτιολογήσουν τα ποσά αυτά σε σχέση με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των μονάδων ΜΕΘ. Ζητούν επίσης με αίτημα κατάθεσης εγγράφων:

α) Να προσκομισθεί αναλυτική κατάσταση των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται.

β) Να προσκομισθούν τα προγράμματα επικοινωνιακής προβολής των επτά περιφερειών που έχουν ήδη εγκριθεί και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL