Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Γ. Πλειός: Σε όλες τις κρίσεις ανθούν τα fake news (ηχητ.)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Πλειός: Σε όλες τις κρίσεις ανθούν τα fake news (ηχητ.)

Για έναν «εξαιρετικά μεγάλο αριθμό» ψευδών και ψευδεπίγραφων ειδήσεων, με αφορμή τον κορωνοϊό κάνει λόγο ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, εφιστώντας την προσοχή καθώς «μπορεί προσπαθώντας να προφυλαχθούμε από έναν κίνδυνο να εκτεθούμε σε άλλους».

«Ζούμε μια πολύ σοβαρή υγειονομική κρίση και σε όλες τις κρίσεις ανθούν τα fake news» τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3 102 fm και αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση αλκοόλ ή σκόρδων για παράδειγμα «καταπολεμά» τον κορωνοϊό.

https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=102/synenteyjeis/20200331 - pleios.mp3&bgimg=https://webradio.ert.gr/wp-content/uploads/2020/03/Γιώργος-Πλειός.jpg

Παράλληλα, ο πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επεσήμανε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των παραποιημένων ειδήσεων είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναφέρεται η πηγή.

«Ορισμένα Μέσα προσφεύγουν στην εύκολη λύση που πουλάει. Πουλάει ο φόβος. Κάποια Μέσα επενδύουν στο φόβο είτε είναι βάσιμος είτε όχι», τόνισε ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ και ανέφερε ως παράδειγμα πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ στη Χαλκιδική σύμφωνα με το οποίο "είχαν συρρεύσει πλήθη στην παραλία" και η εικόνα έδειχνε το αντίθετο.

Ακόμη ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες «πουλάνε προϊόντα αντιμετώπισης του κορωνοϊού» καθώς και σε αυτούς που «πουλάνε πνευματικά προϊόντα αντιμετώπισης».

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, ο Γ.Πλειός επεσήμανε τον κίνδυνο παγίωσης του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ουγγαρία, «στις οποίες ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται για την απόκτηση πολύ μεγαλύτερης εξουσίας από τις κυβερνήσεις» και σημείωσε ότι «οι πολίτες συνηθίζουν είτε υπάρχει κορωνοϊός είτε κάποια οικονομική κρίση ενδεχομένως».

«Τα φασιστικά καθεστώτα στον μεσοπόλεμο με αυτή τη μορφή άρχισαν να εγκαθιδρύονται. Ξεκίνησαν να κυβερνούν με διατάγματα, μέσω εξουσίας που απέκτησαν από δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια», πρόσθεσε ο Γιώργος Πλειός σχολιάζοντας ότι «το να απαγορεύσεις τα πάντα είναι εύκολο το δύσκολο και απαραίτητο είναι να ρυθμίσεις».

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL