Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΕΣΗΕΑ για τα μέτρα της ΠΝΠ: / Οι δημοσιογράφοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΗΕΑ για τα μέτρα της ΠΝΠ: / Οι δημοσιογράφοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας

Έκδηλη είναι η ανησυχία των δημοσιογραφικών σωματείων για τα όσα περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ως κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Ο κίνδυνος είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης να γίνουν στο μέλλον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της εργασίας των δημοσιογράφων.

Τα «συγκεκριμένα μέτρα δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να φαλκιδεύσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις με τους δημοσιογράφους που απασχολούν, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας χωρίς οι επιχειρήσεις Τύπου να καταβάλουν το δικό τους μερίδιο» σημειώνουν η ΕΣΗΕΑ και τα δημοσιογραφικά σωματεία όλης της χώρας σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Θ. Σκυλακάκη και τον Στ. Πέτσα.

Όπως υπογραμμίζουν, τα μέτρα της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ «ελλοχεύουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε σειρά σκληρών αντεργατικών ρυθμίσεων που ακόμη και στην περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν υιοθετήθηκαν».

Τα σωματεία των δημοσιογράφων καταγγέλλουν εργοδότες οι οποίοι αξιοποιούν τα μέτρα προκειμένου «να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για τους ίδιους», ενώ ορισμένοι χρωστούν ήδη δεδουλευμένα σε εργαζόμενους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην επιστολή τους στα κυβερνητικά στελέχη, τα σωματεία των δημοσιογράφων προτείνουν συγκεκριμένα:

* Όχι στην εντατικοποίηση και την εκ περιτροπής εργασία. Με την ΠΝΠ (αρ. 9) δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των ΜΜΕ με προσωπικό ασφαλείας για έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί για έξι μήνες ένα ΜΜΕ να υποαπασχολήσει μέρος του προσωπικού του υπό τον όρο ότι όλοι θα απασχολούνται για δύο τουλάχιστον εβδομάδες τον μήνα και θα αμείβονται αναλόγως. Δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης που καλείται να καλύψει η ενημέρωση, είναι περισσότερο από αναγκαίο να μην ισχύσει η ρύθμιση αυτή για τα ήδη υποστελεχωμένα ΜΜΕ, τα οποία από τη φύση του έργου που επιτελούν είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν με πρωτοφανείς εντατικούς ρυθμούς.

* Για πόσο διάστημα θα διαρκούν οι μετακινήσεις; Προβλέπεται η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού εντός του ίδιου ομίλου; Ωστόσο δεν υπάρχει ρητή αναφορά για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί να διαρκέσει αυτή η μετακίνηση.

* Αναστολή απολύσεων για έναν χρόνο σύμφωνα με την ΠΝΠ (αρ. 11, παρ. 2Αγ). Για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας ισχύει για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής. Τα σωματεία προτείνουν το χρονικό διάστημα προστασίας των θέσεων εργασίας στον νευραλγικό χώρο των ΜΜΕ να διευρυνθεί σε τουλάχιστον έναν χρόνο.

* Στον αέρα οι δημοσιογράφοι έπειτα από αναστολή έκδοσης εφημερίδων. Ενώ προβλέπεται η αναστολή έκδοσης εφημερίδων, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο που θα πληρωθούν οι μισθοί ή οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για το διάστημα που η εφημερίδα (ημερήσια έως 15 ημέρες και εβδομαδιαία έως 4 εκδόσεις) διακόψει την έκδοσή της, ούτε παραπέμπει σε κάποιο από τα άλλα άρθρα ως ρύθμιση, δηλαδή αν θα αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL