Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / Ολική επαναφορά της ενημέρωσης στα κανάλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / Ολική επαναφορά της ενημέρωσης στα κανάλια

Σε πλήρη ανατροπή οδηγούνται τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του Covid-19. Η προσπάθεια από τα τηλεοπτικά δίκτυα γίνεται σε διπλή κατεύθυνση:

* Από τη μία πλευρά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κοινού για ενημέρωση, προφύλαξη και οδηγίες, αλλά και στις ανάγκες να καλυφθεί άπλετος χρόνος ανίας μέσα στο σπίτι.

* Από την άλλη πλευρά για να προφυλάξουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τόσο τους εξωτερικούς ρεπόρτερ όσο και από τον συνωστισμό μέσα στα στούντιο.

Τις τελευταίες ημέρες, ήδη από το σαββατοκύριακο, μεγάλο μέρος της καθημερινής ροής περιλαμβάνει έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές καθώς και αύξηση της διάρκειας των δελτίων ειδήσεων και των σταθερών ενημερωτικών εκπομπών. Όλοι οι σταθμοί έχουν περιορίσει την παρουσία των δημοσιογράφων στο στούντιο, αλλά και των καλεσμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους μιλούν μέσω skype.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπαδάκης, ύστερα από 30 χρόνια στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ-1, δεν παρευρέθηκε στο στούντιο, αλλά συνδέθηκε από το σπίτι του. Το δημοσιογραφικό δυναμικό απασχολείται σε «κυλιόμενες» βάρδιες ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις.

Στον τομέα της ψυχαγωγίας: Διακόπτεται η μετάδοση ζωντανών ψυχαγωγικών εκπομπών. Επίσης, όπως ενημέρωσε ο ΑΝΤ-1, «αναστέλλει για όσο διάστημα χρειαστεί την παραγωγή των ψυχαγωγικών του εκπομπών και σειρών». Αυτό έχει αποτέλεσμα όλα τα τηλεπαιχνίδια, τα βραδινά τοκ σόου και οι ελληνικές σειρές να μεταδίδονται σε επανάληψη.

Αν και η αρχική σκέψη ήταν οι ψυχαγωγικές εκπομπές (τύπου Μουτσινά, live show, τηλεπαιχνίδια κ.ά.) να μεταδίδονται χωρίς την παρουσία κοινού, η απόφαση τελικώς είναι να μεταδίδονται σε επανάληψη. Σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον.

Σε επανάληψη, από το πρώτο επεισόδιο, θα μεταδίδεται και η Νο 1 σειρά της σαιζόν «Άγριες Μέλισσες», με διπλό επεισόδιο κάθε μέρα, ενώ η σειρά «8 λέξεις» στον ΣΚΑΪ θα μεταδίδει ένα επεισόδιο αντί για δύο. Το λανσάρισμα του Big Brother αναβλήθηκε

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Ελένη Μενεγάκη εμφανίστηκε στην εκπομπή με γάντια μιας χρήσεως, όπως και οι λιγοστοί πλέον συνεργάτες της στο πάνελ.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως και όλη η ελληνική και διεθνής οικονομία, δέχονται το πλήγμα της παγκόσμιας ύφεσης που προκαλεί ο Covid-19. Παρά την αύξηση της τηλεθέασης, τα διαφημιστικά τους έσοδα, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, εμφάνισαν βουτιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις περί το 20% και πλέον οι ιθύνοντες πορεύονται, όπως όλοι, σε αχαρτογράφητα νερά.

Η ΕΡΤ καλείται να ανταποκριθεί στον ρόλο της

Σε αυτή τη συγκυρία αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της ΕΡΤ τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και στην ψυχαγωγία, δηλαδή στην κάλυψη του κενού χρόνου μέσα στο σπίτι. Προς το παρόν η ΕΡΤ, δεδομένου ότι είχε ένα κρούσμα, προχώρησε σε απολύμανση των εγκαταστάσεών της -με καθυστέρηση είναι αλήθεια- και σε εργασία από το σπίτι για όσους είναι δυνατόν.

Παράλληλα αποφασίστηκε η δραστική περικοπή του αναγκαίου προσωπικού για την παραγωγή ενημερωτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων όπως και ο πλήρης διαχωρισμός του προσωπικού σε τέσσερις ανεξάρτητες βάρδιες, σε διαφορετικούς χώρους και γραφεία, προκειμένου τα μέλη τους να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Στο μεσοδιάστημα θα απολυμαίνονται οι χώροι όπου απαιτείται η συνύπαρξη εργαζομένων (στούντιο, κοντρόλ, αίθουσες σύνταξης, μοντάζ, μάστερ, ροή κ.λπ.).

Αποφασίστηκε επίσης σε όλες τις δημοσιογραφικές εκπομπές να υπάρχει στο εξής μόνο ένας παρουσιαστής, ενώ όπου απαιτείται ταυτόχρονη παρουσία θα τηρούνται αυστηρώς οι αποστάσεις ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL