Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Προσπάθεια εκφοβισμού και λογοκρισίας από τον Κων. Μπογδάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσπάθεια εκφοβισμού και λογοκρισίας από τον Κων. Μπογδάνο

Η δημόσια παρουσία του Μπογδάνου είναι θορυβώδης και επιβλαβής. Ο δημόσιος λόγος του είναι εριστικός, διχαστικός, απαξιωτικός, προσβλητικός και υβριστικός. Και σε συναντάει παντού: στη Βουλή, στο ραδιόφωνο με δική του εκπομπή, σε όλα τα κανάλια καλεσμένος, σε όλες τις πλατφόρμες, στο κανάλι του στο Youtube, στα κοινωνικά δίκτυα, στο FB, στο Twitter, στο Instagram. Είναι αδύνατον να αποφύγεις τον τοξικό λόγο του και φροντίζει ο ίδιος να ξεφυτρώνει συνεχώς μπροστά σου.

Αν εξαιρέσεις τους οπαδούς του, σου προκαλεί είτε οργή είτε γέλιο. Αν σου προκαλεί οργή, το σωστό είναι να τον αποφύγεις γιατί σε βλάπτει. Εάν σου προκαλεί γέλιο, τρολάρεις, κατά το κοινώς λεγόμενο. Αποδομείς την τοξικότητα με χιούμορ. Στην 25χρονη Έλενα Σ. προκαλεί γέλιο και αυτό πρέπει να το πληρώσει, σύμφωνα με τον Μπογδάνο.

Σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο Vice, της Κορίνας Πετρίδη, περιγράφεται η περιπέτεια της Έλενας Σ., η οποία τόλμησε να πει τη γνώμη της κάνοντας χιούμορ. Ο τίτλος του άρθρου: «Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διεκδικεί 28.000 ευρώ για ανάρτηση στο Βαθύ Luben. Η Έλενα Σ. κατηγορείται για προσβολή προσωπικότητας και παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων».

Τι συνέβη; Στις 7 Μαΐου του 2019, η Έλενα Σ., η οποία εργάζεται ως γραμματέας, ανάρτησε φωτογραφία του Μπογδάνου στην ομάδα του Facebook Βαθύ Luben, προφανώς καλαμπουρίζοντας, με λεζάντα: «Παιδιά σος ο μπογδανος κατω από το γραφείο μου. Γουάτ του ντου;».

Κατηγορείται για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, διότι τράβηξε και δημοσίευσε σε δημόσιο group φωτογραφία του Μπογδάνου χωρίς τη συγκατάθεσή του. Από πότε όμως απαγορεύεται η δημοσίευση φωτογραφίας δημόσιου προσώπου από δημόσιο χώρο;

Κατηγορείται επίσης για προσβολή προσωπικότητας, όμως όχι για την αρχική δημοσίευσή της, αλλά γιατί αντέδρασε με Facebook reactions (Μου αρέσει, Χα Χα, Τέλειο κ.λπ.) σε επιθετικά σχόλια άλλων μελών του group στην ανάρτησή της. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που χρήστης των social media απειλείται με αγωγή όχι για το περιεχόμενο ανάρτησης αλλά για... likes!

Για να στοιχειοθετήσει την αγωγή, ο βουλευτής της Ν.Δ. μπήκε σε μεγάλο κόπο: έψαξε στο FB στην Ομάδα Βαθύ Luben, έτρεξε όλες τις αναρτήσεις και εντόπισε την επίμαχη, άνοιξε ένα - ένα τα σχόλια και διάβασε και, τέλος, ερεύνησε όλα τα ονόματα στις αντιδράσεις (reactions) και εκεί πέτυχε την Έλενα Σ.

Σαν το ανέκδοτο, που λέει κάποιος «οι απέναντι προσβάλουν τα χρηστά ήθη, γιατί όταν κάνουν σεξ τους βλέπω». Και πώς τους βλέπεις; τον ρωτάνε. «Νά, εδώ, από το παράθυρο του μπάνιου, αν βάλω ένα σκαμνάκι και πατήσω πάνω και πάρω και τα κυάλια και κρεμαστώ προς τα έξω και κάνω ζουμ, βλέπω στην κρεβατοκάμαρά τους».

«Είναι πρόδηλη η αβασιμότητα της αγωγής», λέει στην "Αυγή" η δικηγόρος της Έλενας Σ. Γεωργία Χριστοδουλάκη, εξηγώντας ότι η εναγόμενη «δεν έκανε απολύτως κανένα απρεπές σχόλιο». Όπως διευκρινίζει, "το μεγαλύτερο μέρος της αγωγής αφορά αντιδράσεις (reactions) στο Facebook, οι οποίες δηλώνουν συναισθήματα: θαυμασμό, απέχθεια κ.λπ. Είναι σαφές ότι πρόκειται για χιούμορ και για ειρωνεία".

Η εμμονή του Μπογδάνου με τις αγωγές έχει ενταθεί από τότε που βγήκε στη Βουλή. Αισθάνεται πιο δυνατός, τουλάχιστον απέναντι στους απλούς πολίτες που εκφράζουν τη γνώμη τους. Μέσα σε τέσσερις μήνες, ο βουλευτής της Ν.Δ. έχει απειλήσει δημοσίως τρεις φορές και έχει καταθέσει αγωγή δύο φορές. Με την ιδιότητα του βουλευτή. Είναι τρόπος εκφοβισμού και καταστολής και μαζί τρόπος να συντηρηθεί στη δημοσιότητα και να τραβήξει την προσοχή.

Έστω στις αίθουσες των δικαστηρίων. Τον Μάρτιο εκδικάζονται δύο αγωγές του ως βουλευτή της Ν.Δ., η μία στον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη και η δεύτερη στην Έλενα Σ. Ιδού το ιστορικό των αγωγών:

22.01.2020 Προαναγγέλλει αγωγή κατά του Γ. Λακόπουλου

Αφορμή ένα άρθρο γνώμης, μέσα από το οποίο ο δημοσιογράφος ασκεί κριτική στον "γαλάζιο" βουλευτή. Ο Μπογδάνος απειλεί: «..με περιγράφει με όρους τους οποίους θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί νομικά. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να με ταυτίζει με τη μισαλλοδοξία και την Ακροδεξιά, αγνοώντας δημόσια εκπεφρασμένες θέσεις μου και διαστρέφοντας άλλες»

Ο Γ. Λακόπουλος απάντησε: «Αν στα πραγματικά περιστατικά κάνω σε κάτι λάθος, να το διορθώσω - όπως έχω υποχρέωση. Αλλά οι κρίσεις είναι δικαίωμά μου. Δεν έχει παρά να υπερασπιστεί και ο ίδιος τον εαυτό του [...] Τα υπόλοιπα μόνο ως εκφοβισμός μπορεί να έχουν νόημα».

5.12.2019 Απειλεί με εξώδικο την "Ελληνοφρένεια" για το «ρουφιάνος»

Το κάρφωμα του ονόματος διαδηλωτή του ΠΑΜΕ που συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ στη διάρκεια διαδήλωσης προκάλεσε τον χαρακτηρισμό «ρουφιάνος» από τους παραγωγούς της ραδιοφωνικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια». Ο Μπογδάνος ισχυρίζεται ότι έχουν στόχο την εξύβριση και συκοφάντησή του και καλεί τους Θ. Καλαμούκη και Α. Μπαρμπαγιάννη να ανασκευάσουν και να διαγράψουν τις σχετικές αναρτήσεις.

«Δεν παίρνουμε πίσω ούτε λέξη» ήταν η απάντηση τους: «Ρουφιάνο τον λένε όλοι στην κοινωνία γιατί ρουφιάνος είναι. Δεν παίρνουμε πίσω ούτε λέξη. Αναμένουμε την αγωγή με τα μηδενικά, να δούμε πόσο μετράει την τιμή και την υπόληψή του».

29.10.2019 Αγωγή στο altsantiri.gr και τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη

Αγωγή κατέθεσε εναντίον του altsantiri.gr, του συνεργάτη του ιστότοπου, στιχουργού Νίκου Μωραΐτη και του διευθυντή σύνταξης Μανώλη Καλουδά, με την οποία ζητάει 40.000 ευρώ ως «ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη από την προσβολή της προσωπικότητάς του» και 10.000 ευρώ για κάθε φορά που θ’ αναφέρεται το site ή δύο εναγόμενοι στο πρόσωπό του.

Αφορμή στάθηκαν τρία κείμενα τα οποία δημοσιεύτηκαν στο altsantiri.gr το 2015 και δύο το 2019.

Ο Ν. Μωραΐτης απάντησε: «Σήμερα καρφιτσώνω στο πέτο ένα παράσημο: Ο βουλευτής Μπογδάνος (ο άνθρωπος που είπε τρελή τη μάνα του Φύσσα, που δικαιολόγησε τον δολοφόνο του Φύσσα, που φλερτάρει με την Ακροδεξιά, καταδίδει διαδηλωτές και δηλώνει ότι για την εισβολή στην Κύπρο φταίει η εξέγερση του Πολυτεχνείου) κατέθεσε αγωγή εναντίον μου για τρία άρθρα μου που δημοσιεύτηκαν στο altsantiri.gr το 2015! Ζητάει 40.000 ευρώ αποζημίωση συν 10.000 ευρώ κάθε φορά που θα αναφέρω το όνομά του. Η απάντησή μου είναι: Μπογδάνος, Μπογδάνος, Μπογδάνος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL