Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Κλειστή η στρόφιγγα της ενημέρωσης για άδειες σε τηλεόραση και ραδιόφωνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειστή η στρόφιγγα της ενημέρωσης για άδειες σε τηλεόραση και ραδιόφωνο

Ο υφυπουργός Στ. Πέτσας φαίνεται πως προτιμάει να παρουσιάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ στον ΣΚΑΪ παρά στους αρμόδιους συντάκτες

Την ώρα που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και επεξεργάζονται σχεδιασμούς για τον νέο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χάρτη, ιδίως στην περιφέρεια, τόσο ο αρμόδιος για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνος έχουν κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα της ενημέρωσης.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν έχει ενημερώσει τους δημοσιογράφους από τις αρχές Ιουνίου 2019, οπότε και απεβίωσε ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης. Παρά το πλήθος των υποθέσεων που διαχειρίζεται, όχι μόνο για το περιεχόμενο των σταθμών, για τον έλεγχο των υποχρεώσεων όσων έλαβαν άδειες, αλλά και για τους σχεδιασμούς των νέων αδειοδοτήσεων, των περιφερειακών καναλιών και των ραδιοφωνικών σταθμών, το ΕΣΡ προτιμάει να λειτουργεί εκ κρυπτώ, χωρίς κοινωνική λογοδοσία και δημόσιο έλεγχο. Οι οχλήσεις των δημοσιογράφων είναι συνεχείς, όμως χωρίς ανταπόκριση.

Παρόμοια τακτική ακολουθεί και ο Στ. Πέτσας, η τελευταία συνάντηση με τον οποίο ήταν πριν από τα Χριστούγεννα. Ο υφυπουργός φαίνεται πως προτιμάει να παρουσιάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ στον ΣΚΑΪ παρά στους αρμόδιους συντάκτες.

Από την τελευταία συνέντευξή του στον σταθμό του κ. Αλαφούζου, ενημερωθήκαμε και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας για τα εξής, όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις:

* Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισης των ψηφιακών συχνοτήτων. Έχει εκδοθεί η πρώτη Υπουργική Απόφαση από τον κ. Πιερρακάκη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προετοιμάζεται η οριστικοποίηση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

* Ετοιμάζεται σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης το οποίο θα κατατεθεί μετά τον ψηφιακό χάρτη και θα προβλέπει τρία στάδια αδειοδοτήσεων, κατά σειρά, πρώτα για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στη συνέχεια για τους θεματικούς πανελλαδικής εμβέλειας και τέλος για τα περιφερειακά ραδιόφωνα.

* Για την αλλαγή του Νόμου Παππά, καθώς υπάρχει πρόθεση να καταργηθεί η διαδικασία της δημοπρασίας και να αντικατασταθεί με άλλο σύστημα (ίσως μοριοδότηση) η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΕΣΡ και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

* Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι αδειοδοτήσεις θα ξεκινήσουν εντός του έτους. Ο Στ. Πέτσας διατύπωσε τον φιλόδοξο στόχο το κάθε στάδιο αδειοδότησης (περιφερειακά κανάλια, θεματικά κανάλια, περιφερειακά ραδιόφωνα) να ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο, δηλαδή συνολικά σε ενάμιση χρόνο. Η φιλοδοξία μπορεί πράγματι να πετύχει εάν ο προαπαιτούμενος έλεγχος από το ΕΣΡ στις επιχειρήσεις ΜΜΕ είναι στοιχειώδης.

* Ο πρώτος κύκλος των επαφών με τους ενδιαφερόμενους έχει ολοκληρωθεί με τις ενώσεις τόσο των ραδιοφώνων όσο και της τηλεόρασης. Ακολουθεί δεύτερος κύκλος προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL