Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Εκδότες κατά ΕΡΤ: πλήττει την πολυφωνία στον Τύπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδότες κατά ΕΡΤ: πλήττει την πολυφωνία στον Τύπο

Σε διαβούλευση καλούν οι εκδότες Τύπου την ΕΡΤ ώστε να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η πρακτική της «ανταλλακτικής διαφήμισης» με τις εφημερίδες.

Οι εκδότες μέσω της Ένωσής τους ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) χαρακτηρίζουν πλήγμα για τον Τύπο και την πολυφωνία την απόφαση της ΕΡΤ να καταργήσει με απόφαση του Δ.Σ. τη δυνατότητα συμφωνιών αμοιβαίας διαφήμισης μεταξύ ΕΡΤ και επιχειρήσεων Τύπου, καθώς «εφαρμόζει πρακτικές ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού».

Όπως σημειώνουν οι εκδότες, η πρακτική της αμοιβαίας διαφήμισης «είχε υιοθετηθεί πριν από είκοσι χρόνια ως αντίβαρο στον 'αθέμιτο ανταγωνισμό' που είχε διαμορφωθεί εις βάρος εντύπων που δεν μετείχαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς». Με άλλα λόγια των μεσαίων και μικρών εφημερίδων και εφημερίδων που δεν ανήκουν σε ομίλους τηλεοπτικών σταθμών.

Οι εκδότες υπογραμμίζουν την καταστατική υποχρέωση της ΕΡΤ και σημειώνουν ότι «ο εμπορικός τηλεοπτικός χρόνος της ΕΡΤ θα πρέπει να διατίθεται όχι μόνο σύμφωνα με κερδοσκοπικά κριτήρια, αλλά και με βάση τις αρχές λειτουργίας που διέπουν τη δημόσια τηλεόραση». Συγκεκριμένα αναφέρονται στον επανιδρυτικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΡΤ «χωρίς να επιδιώκει την απόκτηση κέρδους, συμβάλλει στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού». Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο «αποτελεί φορέα δημοκρατίας και πολιτισμού και συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης και στην προβολή των έργων του λόγου και της τέχνης».

Η ΕΙΗΕΑ καλεί την ΕΡΤ σε διαβούλευση ώστε να εξυπηρετείται η «στρατηγική της δημόσιας τηλεόρασης», ενώ συγχρόνως «θα συνεχίσει να στηρίζει τα έντυπα μέσα και την πολυφωνία στον χώρο του Τύπου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL