Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις / Κινήσεις για φορολόγηση και δικαιώματα στο Διαδίκτυο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις / Κινήσεις για φορολόγηση και δικαιώματα στο Διαδίκτυο

Να επιστρέψουν την κοινωνία αυτά που οφείλουν, είτε ως φορολόγηση είτε ως πνευματικά δικαιώματα, καλούνται οι γίγαντες του Διαδικτύου από τις εθνικές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα. Οι πολυεθνικοί κολοσσοί του διαδικτύου καταβάλουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο στις χώρες όπου σημειώνουν υψηλούς τζίρους, καθώς ώς σήμερα φορολογούνται στην έδρα τους, χώρες - φορολογικούς παραδείσους. Ταυτόχρονα, αρνούνται να καταβάλουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα για τη χρήση έργων (π.χ. τραγούδια στο YouTube ή υπηρεσίες ενημέρωσης από το Google News) παρά την έκδοση Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά επιδιώκει να υποχρεώσει τους γίγαντες του Διαδικτύου -πλατφόρμες και συναθροιστές ειδήσεων (όπως το YouTube ή το Google News)- να καταβάλουν στους δημιουργούς περιεχομένου (στους καλλιτέχνες, μουσικούς, ηθοποιούς, καθώς και στις ειδησεογραφικές εταιρείες και τους δημοσιογράφους τους) την αμοιβή που τους οφείλουν πραγματικά.

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για την επιβολή φόρου στους διαδικτυακούς κολοσσούς (GAFA: Google, Amazon, Facebook, Apple) έχουν σημειώσει πρόοδο μετά τις πιέσεις της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας, καθώς ο ΟΟΣΑ έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει πρόταση ώς τα τέλη του 2020, η οποία θα βασίζεται στη συναίνεση όλων. Οι GAFA καταβάλλουν σήμερα τους ελάχιστους ή καθόλου φόρους (το πολύ 9%) στις χώρες όπου σημειώνουν υψηλούς τζίρους και όπου η παραδοσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται με 23%.

Ο ΟΟΣΑ αναζητά την εφαρμογή μέτρων για την Πρόληψη της Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και της Μετατόπισης των Κερδών. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το πού θα πρέπει να καταβάλλονται οι φόροι και σε ποιο μέρος των κερδών θα πρέπει να φορολογούνται οι εταιρείες. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί θα αποτυπωθεί από τον ΟΟΣΑ στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 22-23 Φεβρουαρίου, ενώ τον προσεχή Ιούλιο στο Βερολίνο θα επιδιωχθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τη λεπτομερή αρχιτεκτονική της πρότασης.

Στην Ελλάδα, ο αρμόδιος υπουργός Στέλιος Πέτσας έχει δεσμευθεί ότι θα ενσωματώσει την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στις αρχές του έτους. Οι Έλληνες εκδότες Τύπου (EIHEA) παρακολουθούν την εφαρμογή της Οδηγίας μέσω της συμμετοχής τους στην ENPA (European Newspaper Publisher's Association). Την ίδια ώρα, τα σωματεία των δημοσιογράφων διεκδικούν να συμμετέχουν στον διάλογο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας. Ήδη η ΠΟΕΣΥ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, με την υποστήριξη και της ΕΣΗΕΑ, απέστειλε σχετικό υπόμνημα προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα και στον ΟΠΙ - Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Στόχος των δημοσιογράφων είναι η διαφύλαξη και ενίσχυση του πρωτογενούς πνευματικού δικαιώματος στα έργα των δημοσιογράφων αλλά και ένα δίκαιο μερίδιο στο νέο συγγενικό δικαίωμα των εκδοτών, εντύπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού μετώπου ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς έναντι των κολοσσών του Διαδικτύου.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL