Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Διαλύουν πέντε δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαλύουν πέντε δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Την πλήρη υποβάθμιση της ραδιοφωνίας προβλέπει το σχέδιο οργανογράμματος της ΕΡΤ, όπως τροποποιήθηκε από τη διοίκηση Ζούλα - Γαμπρίτσου και εστάλη προς διαβούλευση με τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον νόμο.

Η αναθεώρηση του οργανογράμματος της ΕΡΤ επιχειρεί να οργανώσει τις δομές και λειτουργίες οριζόντια, έτσι ώστε να εξοικονομήσει πόρους, κυρίως ανθρώπινο δυναμικό. Σεβαστή η πρόθεση. Με αυτό το σκεπτικό ωστόσο, δημιουργεί πολυπληθείς δομές -και στον αντίποδα, υποβαθμίζει ή καταργεί άλλες-, με κίνδυνο όχι μόνο δυσλειτουργίες στο μέλλον, αλλά και ακύρωση σημαντικών πυλώνων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ καταργεί τη ραδιοφωνία ως αυτοτελή πυλώνα εντός της ΕΡΤ, δηλαδή ως αυτόνομη διοικητική δομή, και μετατρέπει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε «φαντάσματα». Πέντε ραδιοφωνικές συχνότητες των πέντε ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν αντιστοιχίζονται σε ενιαίες αυτοδύναμες οργανικές μονάδες.

Τρείς ενημερωτικοί σταθμοί, ο επιτυχημένος ΕΡΑ Sport (101,8), το Πρώτο Πρόγραμμα (105,8) -ο μόνος πανελλαδικός ενημερωτικός σταθμός, και η Φωνή της Ελλάδας (βραχέα) -το μοναδικό πρόγραμμα για τον απόδημο ελληνισμό διασκορπίζονται εντός του Ραδιομεγάρου σε έξι οργανωτικές μονάδες, όσες και οι Γενικές Διευθύνσεις που προβλέπονται. Οι δημοσιογράφοι χύδην στο newsroom και οι τεχνικοί στη Γ.Δ. Τεχνολογίας.

Το ενημερωτικό Πρώτο Πρόγραμμα εντάσσεται στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης, όπως και οι περιφερειακοί σταθμοί. Η ΕΡΑ Sport εντάσσεται στη Γενική Διεύθυνση Προγράμματος, εκεί όπου ανήκουν τα Μουσικά Σύνολα, δηλαδή οι ορχήστρες, οι παραγωγές πολιτιστικού προγράμματος και η μυθοπλασία. Το Δεύτερο Πρόγραμμα (103,7), ο Kosmos (93,6), το Τρίτο Πρόγραμμα (90,9) και η Φωνή της Ελλάδος εντάσσονται επίσης στην ψυχαγωγία.

Στην έκθεση που συνοδεύει το οργανόγραμμα αναφέρεται εξάλλου ο βασικός άξονας σκέψης πάνω στον οποίο σχεδιάστηκε: «Το νέο οργανόγραμμα επιχειρεί να οργανώσει την εταιρεία οριζόντια αντί κάθετα, στη βάση του περιεχομένου αντί των μέσων, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερες εν δυνάμει συνέργειες στην παραγωγή και διάχυση του περιεχομένου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL