Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο πρόσωπο του Ασάνζ καταπατάται το δικαίωμα στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον δημοσιογράφο / ερευνητή Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, που με τις αποκαλύψεις του για εγκλήματα πολέμου ενόχλησε όσο κανείς άλλος τις ΗΠΑ,...

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

 

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον δημοσιογράφο / ερευνητή Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, που με τις αποκαλύψεις του για εγκλήματα πολέμου ενόχλησε όσο κανείς άλλος τις ΗΠΑ, οργανώνονται σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Αθήνα από το Παρίσι ένας από τους συνηγόρους του, καλεσμένος από την εφημερίδα «Εποχή» και την καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα, με τη συμβολή του Μάκη Μπαλαούρα και της Αναστασίας Πολίτη. Ο Χουάν Μπράνκο ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει άσυλο στον Ασάνζ, αλλά και από την κοινωνία των πολιτών και τα σωματεία των δημοσιογράφων να τον υποστηρίξουν.


Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Χουάν Μπράνκο, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει άσυλο στον Ασάνζ, αλλά και από την κοινωνία των πολιτών και τα σωματεία των δημοσιογράφων να τον υποστηρίξουν

Ο Ασάνζ κρατείται σήμερα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο, περιμένοντας τη δίκη στις 24 Φεβρουαρίου, που θα αποφασίσει εάν θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ, οπου κατηγορείται για κατασκοπεία, μετά τη δημοσίευση στα WikiLeaks απόρρητων πληροφοριών που εξέθεταν την αμερικανική κυβέρνηση για εγκλήματα πολέμου. Μιλώντας στο ελληνικό κοινό ο συνήγορός του, Χουάν Μπράνκο, διδάκτορας νομικών σπουδών, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ενεργό μέλος του κινήματος των "Κίτρινων Γιλέκων" της Γαλλίας, έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για την υπόθεση Ασάνζ:

* Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία καταπατώνται στο πρόσωπο του φυλακισμένου σήμερα δημοσιογράφου/ ερευνητή.

* Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι μέρος του οικοσυστήματος της ενημέρωσης. Είτε θεωρηθεί δημοσιογράφος είτε δημοσιογραφική πηγή.

* Κατηγορείται σήμερα για δημοσιεύματα που έγιναν ακριβώς τα ίδια σε πολλές μεγάλες εφημερίδες, όπως οι “New York Times” από συναδέλφους του δημοσιογράφους και σε συνεργασία με αυτούς. Θα έπρεπε σήμερα εκατοντάδες δημοσιογράφοι να βρίσκονται στη φυλακή, όπως ο ίδιος.

* Χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ ως πολιτικός κρατούμενος και είναι ο μόνος που έχει πάρει αυτόν τον χαρακτηρισμό στην Ευρώπη.

* Η αίτηση έκδοσής του από τις ΗΠΑ με την κατηγορία της «κατασκοπείας» είναι παράνομη, γιατί δεν στηρίζεται σε καμία νομική βάση.

* Οι διώξεις εναντίον του είναι παράλογες και έχουν σκοπό να τον εξοντώσουν φυσικά και πνευματικά. Όπως και οι συνθήκες κράτησής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο έχουν χαρακτηριστεί απάνθρωπες: ζει σε 7 τετραγωνικά μέτρα στην απομόνωση, 23 ώρες το 24ωρο. Οι συνθήκες κράτησής του χαρακτηρίζονται ως «βασανιστήρια».

* Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια φυλακή και σε σκληρές συνθήκες κράτησης. Οι συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ της Τσέλσι Μάννινγκ, πηγής του Ασάνζ, που του αποκάλυψε "στρατιωτικά μυστικά", θεωρήθηκαν από διεθνείς οργανώσεις «βασανιστήρια».

* Η απομόνωση που δέχθηκε επί χρόνια έχει αρχίσει να ανατρέπεται. Διαμορφώνονται κινήματα αλληλεγγύης, ενώ ακόμα και συντηρητικά ΜΜΕ προσφέρουν στήριξη και προβολή. Ήδη η Διεθνής Αμνηστία έχει ενδιαφερθεί και υπάρχουν ελπίδες ότι θα ξεκινήσει διεθνή καμπάνια. Πολλά δημοσιογραφικά συνδικάτα έχουν κινητοποιηθεί και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα - RSF καλούν σε αλληλεγγύη.

* Το 2015 η Γαλλία του Φρ. Ολάντ ήταν έτοιμη να δώσει άσυλο στον Ασάνζ. Η πρόθεση ανατράπηκε, μετά από τηλεφωνική παρέμβαση στον Γάλλο Πρόεδρο.

* Σήμερα, ο πολιτικός κόσμος στις ΗΠΑ είναι διαιρεμένος. Και σε αυτή τη διαίρεση, υπάρχει ελπίδα για εμάς να δράσουμε πριν από αυτούς.

Επιστολές διαμαρτυρίας δημοσιογράφων, γιατρών και δικηγόρων, συλλογή υπογραφών, αλλά και κινητοποιήσεις ζητούν από την κυβέρνηση του Λονδίνου την άνευ όρων απελευθέρωση του φυλακισμένου Ασάνζ. Στο πρόσωπο του Ασάνζ συμπυκνώνεται η επίθεση των κυβερνήσεων στην ελευθερία του Τύπου.

 

 

λεζαντα

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ωμοί και αναίσχυντοι

Από προχθές, ολόκληρο το σύστημα της Ν.Δ. που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση Novartis περιφέρεται έξαλλο στα ΜΜΕ. Απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα με ισόβια, κραυγάζει για έσχατες προδοσίες και ισόβια και εξαπολύει ύβρεις και απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις