Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
ΈχουΜΜΕ και λέΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΈχουΜΜΕ και λέΜΜΕ

Η Ιστορία στο Κόκκινο για τον Μπάμπη Δρακόπουλο Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνομιλεί με τη Σόνια Τσιτήλου για τη ζωή και το έργο του Μπάμπη Δρακόπουλου (1917-1991), άρρηκτα δεμένο με τις μεγάλες περιπέτειες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Από την κομμουνιστική νεολαία του Μεσοπολέμου και τις εμπειρίες της εξορίας στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, στην ίδρυση της ΕΠΟΝ το 1943 και μετά την Απελευθέρωση, μέλος του ΚΚΕ και του παράνομου μηχανισμού του μέχρι τη σύλληψή του το 1949.

Μετά την αποφυλάκισή του το 1960, ο Δρακόπουλος αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστική μορφή της μετεμφυλιακής Αριστεράς, γραμματέας του Γραφείου Εσωτερικού, συμμετείχε ενεργά στη συγκρότηση της ανανεωτικής της πτέρυγας. Γραμματέας, μετά την πτώση της δικτατορίας, του ΚΚΕ (εσ.), θα αποχωρήσει εθελοντικά το 1982 από την ηγεσία του κόμματος, παραμένοντας ενεργός πολιτικά, μέχρι τον θάνατό του το 1991. Την Κυριακή, ώρα 1 το μεσημέρι, Στο Κόκκινο.

Αφιέρωμα στον Στρατή Τσίρκα από τον 105,5 Στο Κόκκινο τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, με τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τον θάνατο του. Στις 5 το απόγευμα, στην εκπομπή «Πολιτιστικές Παράλληλοι», ο Μανόλης Πολέντας, ο Θανάσης Μήνας και η κριτικός λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη συζητούν για τον Στρατή Τσίρκα και το έργο του.

Παρεμβαίνει τηλεφωνικά ο αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Παπαθεοδώρου. Δύο ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν δύο σειρές από την τριλογία «Ακυβέρνητες Πολιτείες», έργο - σταθμό της μεταπολεμικής πεζογραφίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος η ΕΡΤ1 προβάλλει σε επανάληψη το επεισόδιο από την εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι» στη Θεσσαλονίκη με το εβραϊκό παρελθόν της. Η ιστορικός Μαρία Καβάλα ξεναγεί στην πόλη τη Μαριλένα Κατσίμη και εξηγεί πώς μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, άρχισε μια διαδικασία εθνικής ομογενοποίησης της Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε οδυνηρά με τη δολοφονία του εβραϊκού πληθυσμού της στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα το απόγευμα στην ΕΡΤ1, στις 4.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL