Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ / Καταγγέλλει μεθοδεύσεις και αθέμιτες πρακτικές στην ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ / Καταγγέλλει μεθοδεύσεις και αθέμιτες πρακτικές στην ΕΡΤ

Τις πρακτικές της νέας διοίκησης της ΕΡΤ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ μεταξύ άλλων επιλεκτική ή μονομερή κάλυψη της επικαιρότητας, προτίμηση στις «μεικτές παραγωγές» σε συνεργασία με ιδιώτες, παρότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον δυναμικό, αβέβαιο μέλλον για τις εκπομπές έρευνας και αναγκαστικές και αποσπασματικές μετακινήσεις δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

* «Η επιλεκτική ή μονομερής ή ελλιπής κάλυψη της επικαιρότητας» ακόμα και στη δημόσια τηλεόραση «θα πρέπει να προκαλεί προβληματισμό όπως ανέδειξαν οι διαμαρτυρίες των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων στον ΟΤΕ με αφορμή την πρόσφατη απεργία».

Σημειώνεται ότι η ΟΜΕ - ΟΤΕ είχε διαμαρτυρηθεί πρόσφατα με επιστολή της στην ΕΣΗΕΑ για την απουσία κάλυψης της απεργίας, που διαρκούσε τότε δύο εβδομάδες, από τα περισσότερα ΜΜΕ, περιλαμβανομένης της ΕΡΤ.

* Διακοπή εκπομπών έρευνας: «Προβληματίζει επίσης η διακοπή και η αβεβαιότητα συνέχισης βραβευμένων εκπομπών, αλλά και η μη προβολή έτοιμων δημοσιογραφικών προγραμμάτων. Η ΕΡΤ οφείλει να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της δημοσιογραφικής έρευνας και όχι να 'κόβει' τους δικούς της ανθρώπους, ιδιαίτερα όταν επιδεικνύουν επαγγελματισμό και επιτυγχάνουν ποιοτικό αποτέλεσμα».

Ήδη δύο εκπομπές έρευνας βρίσκονται στον αέρα. Η εκπομπή «ΕΡΤ Report» των Μάχης Νικολάρα, Εμμανουέλας Αργείτη και Μαρίνας Δεμερτζιάν ανακοινώθηκε ότι θα κοπεί, ενώ αβέβαιη είναι η τύχη και της εξαιρετικής επίσης εκπομπής «Ιστορικοί περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη και τον Πιέρο Τζαννετάκο.

* «Μεικτές παραγωγές» χωρίς λόγο: «Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι έμπειροι και καταρτισμένοι. Πρέπει να αξιοποιούνται πριν η εκάστοτε διοίκηση καταφύγει στο εργαλείο των μεικτών παραγωγών, ειδικά για το ενημερωτικό της πρόγραμμα. Άλλωστε οι μεικτές παραγωγές εξακοντίζουν το εργασιακό κόστος και δημιουργούν δικαιολογημένες πικρίες».

Ήδη εκπομπές εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ καταργούνται και αντικαθίστανται από ακριβές μεικτές παραγωγές, όπως για παράδειγμα η πρωινή εκπομπή στη ζώνη 6 π.μ. - 10 π.μ.

* Αναγκαστικές και αποσπασματικές μετακινήσεις δημοσιογράφων: "Η διοίκηση της ΕΡΤ είχε αποδεχθεί, κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία μας, οι όποιες αλλαγές να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος. Μονομερείς και αποσπασματικές κινήσεις δεν συμβάλλουν στο κλίμα συνεννόησης πριν καν αρχίσει η συζήτηση για το νέο οργανόγραμμα. Καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ σε ένδειξη καλής θέλησης να αναστείλει τις μετακινήσεις, που δεν έχουν τη συναίνεση των συναδέλφων".

Οι μετακινήσεις στο ρεπορτάζ τηλεόρασης π.χ. των δημοσιογράφων της εκπομπής έρευνας "ΕΡΤ Report" ως... "διευθυντικό δικαίωμα" έχουν εκδικητικό και ρεβανσιστικό χαρακτήρα.

Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι στηρίζει διαχρονικά τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, "ο ρόλος των οποίων είναι κεφαλαιώδης στην προσπάθεια για ανάκτηση της αξιοπιστίας της δημοσιογραφίας. Διαχρονική και σταθερή θέση της ΕΣΗΕΑ είναι ότι η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους πολίτες και είναι λάθος να εκλαμβάνεται ενίοτε ως πολιτικό λάφυρο. Η πλουραλιστική και σε βάθος ενημέρωση είναι δικαίωμα των πολιτών, υποχρέωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL