Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ελληνικοί υπότιτλοι και σε επιλεγμένα ψυχαγωγικά προγράμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικοί υπότιτλοι και σε επιλεγμένα ψυχαγωγικά προγράμματα

Ενσωματώνουν σταδιακά οι τηλεοπτικοί σταθμοί την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Μετά την καθολική μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και με υπότιτλους, διάρκειας τουλάχιστον 7 λεπτών καθημερινά, τα κανάλια προσθέτουν ελληνικούς υπότιτλους και σε επιλεγμένα ψυχαγωγικά προγράμματα για την πρόσβαση των ΑμεΑ.

Σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (3516/2018) «για τον καθορισμό των μέσων, της διαδικασίας καθώς και κάθε άλλου θέματος για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ΑμεΑ στις υπηρεσίες των παροχών υπηρεσιών ΜΜΕ και Επικοινωνίας» είχαν εκδώσει στις 6.12.2018 ο Ν. Παππάς και Λ. Κρέτσος, με την οποία υποχρεώνουν τηλεοπτικούς σταθμούς και συνδρομητικές πλατφόρμες να μεταδίδουν περιεχόμενο προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Μετά τον Alpha, και το Star καθιερώνει υπότιτλους σε επιλεγμένα ελληνικά προγράμματα για άτομα με προβλήματα ακοής, ενώ και ο ΑΝΤ-1 υποτιτλίζει «Το καφέ της Χαράς». Τα προγράμματα, που παρέχονται με δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων, φέρουν κατά τη διάρκεια προβολής τους συγκεκριμένη ένδειξη, ενώ οι τηλεθεατές ενημερώνονται σχετικά μέσω προβολής ενημερωτικής κάρτας πριν την έναρξή τους.

Η υπηρεσία επιλέξιμων υποτίτλων στο Star έχει ξεκινήσει από την Κυριακή 24.11.2019 και αφορά τις ελληνικές ταινίες, που προβάλλονται κάθε Κυριακή στις 9 μ.μ. Όσοι τηλεθεατές επιθυμούν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιούν τους ελληνικούς υπότιτλους κατά την προβολή των ελληνικών ταινιών. Οι υπότιτλοι είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την πλήρη περιγραφή των ήχων (διαλόγων, αλλά και ήχων, όπως φωνές, φυσικοί ήχοι, δραματική ένταση μουσικής υπόκρουσης κ.ά.).

Τα προγράμματα που θα παρέχονται με δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων θα φέρουν κατά τη διάρκεια προβολής τους συγκεκριμένη ένδειξη, ενώ οι τηλεθεατές θα ενημερώνονται σχετικά μέσω προβολής ενημερωτικής κάρτας πριν από την έναρξή τους.

Η ενεργοποίηση των ελληνικών υποτίτλων διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή τηλεόρασης: γίνεται από τον τηλεθεατή είτε πατώντας το κουμπί (SUBS) στο τηλεκοντρόλ είτε μέσα από το «Μενού» στις ρυθμίσεις της συσκευής. Είναι αυτονόητο ότι όσοι τηλεθεατές δεν επιθυμούν την εμφάνιση των υποτίτλων μπορούν να τους απενεργοποιήσουν μέσω της συσκευής τους.

Τη διάθεση επιλέξιμων ελληνικών υποτίτλων σε συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα εγκαινίασε και ο Alpha στις 15.11.2019, σε μια ακόμα πιο φιλόδοξη προσπάθεια: με τη δυνατότητα επιλογής υποτίτλων προσφέρονται οι καθημερινές σειρές «Κρατάς μυστικό;», «Σπίτι είναι», «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και «Το σόι σου». Στον Alpha τα προγράμματα που παρέχονται με δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων φέρουν καθ' όλη τη διάρκειά τους την ένδειξη CC, το χαρακτηριστικό σύμβολο που σηματοδοτεί παγκοσμίως αυτήν τη λειτουργία σε επίγειες και ψηφιακές πλατφόρμες. Παράλληλα οι τηλεθεατές θα ενημερώνονται σχετικά με προβολή ενημερωτικής κάρτας πριν από την έναρξή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL