Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Άγνωστο πότε θα δοθεί η ενίσχυση στις εφημερίδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγνωστο πότε θα δοθεί η ενίσχυση στις εφημερίδες

Καταργεί την ΚΥΑ του Λευτέρη Κρέτσου και προαναγγέλλει νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου εντός των πρώτων μηνών του 2020 -χωρίς να δεσμεύεται πάντως για τον χρόνο εφαρμογής του- ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας. Δηλώνει μάλιστα ότι η ΚΥΑ για την ενίσχυση του αθηναϊκού Τύπου «οδήγησε σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε καταφανώς».

Τα «μη επιθυμητά αποτελέσματα», δηλαδή κυρίως η έγκριση για την επιδότηση της εφημερίδας «Μακελειό», ήταν βέβαια αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΥΑ από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία δεν έλαβε καθόλου υπόψη τα κριτήρια π.χ. περί ρατσιστικού λόγου και μισαλλοδοξίας, όπως προβλέπονται στην ΚΥΑ που θα καταργήσει. Ο κ. Πέτσας προϊδεάζει για το νέο «θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων, που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία».

Οι δηλώσεις του κ. Πέτσα για την ενίσχυση του Τύπου περιλαμβάνονται σε έγγραφη απάντηση την οποία διαβίβασε στη Βουλή, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων.

Όπως ενημερώνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μετά την ανάκληση της ΚΥΑ του Ιουνίου του 2019 για το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, η κυβέρνηση προχωρά σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προωθήσει ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου που «θα συνάδει με τον ρόλο και την αποστολή του Τύπου ως πυλώνα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και προώθησης του δημόσιου διαλόγου".

Ο κ. Πέτσας αναφέρει επίσης ότι «τα ποσά που είχαν εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευθούν για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασιστούν για τη στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL