Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Στ.Κούλογλου: Ανάγκη για λύσεις ώστε η Δικαιοσύνη να μη γίνεται «εργαλείο» φίμωσης δημοσιογράφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ.Κούλογλου: Ανάγκη για λύσεις ώστε η Δικαιοσύνη να μη γίνεται «εργαλείο» φίμωσης δημοσιογράφων

Την ανάγκη να βρεθούν λύσεις, ώστε να μη γίνεται η Δικαιοσύνη “εργαλείο” εκφοβισμού και φίμωσης των δημοσιογράφων υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή τις συνεχώς  αυξανόμενες δικαστικές διώξεις  δημοσιογράφων στην ΕΕ.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Στ. Κούλογλου, ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κάζα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Γερμανίδα Βιόλα βον Κράμον, από τους Πράσινους.

Καλεσμένη ήταν, μεταξύ άλλων, η Κορίν Βέλλα, αδερφή της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίσια, εκπροσωπώντας το ομώνυμο Ίδρυμα. Η

Κορίν Βέλα ανέφερε ότι όταν δολοφονήθηκε η αδερφή της εκκρεμούσαν σε βάρος της 57 δικαστικές υποθέσεις. Σε πολλές από αυτές ενάγοντες ήταν επιχειρηματίες που διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Μάλτας καθώς και η Τράπεζα Pilatus. Η Τράπεζα  εμπλεκόταν σε ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, όπως είχε αποκαλύψει η Μαλτέζα δημοσιογράφος.

Η Κορίν Βέλλα παρουσίασε πίνακα με τη διαχρονική εξέλιξη των αγωγών και μηνύσεων σε βάρος της αδελφής της,  οι οποίες κορυφώθηκαν το 2017, όταν δολοφονήθηκε. «Όταν δεν κατάφεραν να την εκφοβίσουν και να τη φιμώσουν, την δολοφόνησαν», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος μαζί με ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για να προωθηθεί η λεγόμενη «anti-SLAPP» νομοθεσία, που θα αντιμετωπίζει τις προσπάθειες φίμωσης δημοσιογράφων με δικαστικά μέσα. Τις περισσότερες φορές οι δικαστικές διώξεις, προέρχονται από μεγάλες εταιρείες, ή πλούσιους πολιτικούς που κινούν δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους για να σταματήσουν την έρευνά τους.

Προσπαθούν να εμπλέξουν τους δημοσιογράφους σε μακρόχρονες και δαπανηρές δίκες, ενώ συχνά οι αγωγές κατατίθενται σε τρίτες χώρες, όπου τα δικαστικά έξοδα είναι δυσθεώρητα. Παρότι δημοσιογράφος που ζούσε και εργαζόταν στη Μάλτα, η Δάφνη Γκαρουάνα Γκαλίσια είχε μηνυθεί από την Τράπεζα Pilatus στις ΗΠΑ.

Καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι στη διάρκεια της δημοσιογραφικής του καριέρας υπήρξε αρκετές φορές θύμα αντίστοιχων εκφοβιστικών πρακτικών. Σημείωσε ότι το 2010, λόγω των ντοκιμαντέρ του, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να του χορηγήσουν βίζα για να ταξιδέψει στη χώρα, κάτι το οποίο επαναλήφθηκε πρόσφατα δύο φορές, παρότι ήταν μέλος επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα επισκεπτόταν τις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στις δικαστικές αγωγές κατά του Tvxs, ακόμα και για σχόλια αναγνωστών σε δημοσιεύματα της ιστοσελίδας.

Σε σχέση με την περίπτωση της Ελλάδας, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι όπως και σε άλλες χώρες υπάρχουν παραδείγματα εκφοβισμού ή περιορισμού της έκφρασης ανεξάρτητων δημοσιογράφων ή μέσων ενημέρωσης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, η οποία στοχοποιήθηκε λόγω της έρευνάς της για το σκάνδαλο Novartis, με αποτέλεσμα να χάσει την τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή που είχε, αλλά και να κατασχεθούν περιουσιακά της στοιχεία όταν έχασε μια δίκη.

Ανέφερε επίσης και το παράδειγμα του περιοδικού Athens Review of Books, του οποίου οι τραπεζικές συναλλαγές έχουν δεσμευθεί, ύστερα από τη μήνυση και την καταδίκη του περιοδικού από πρώην υπουργό.

Εξάλλου, σημείωσε ότι η πρόσφατη νομοθεσία που υιοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο ευρωπαϊκής οδηγίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, όταν κάποιος θεωρεί ότι έχει πέσει θύμα δυσφήμισης από κάποιο μέσο ενημέρωσης, διαμορφώνεται θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος με σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν εμποδίζεται η αποκαλυπτική δημοσιογραφία, ενώ προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολιτών που θεωρούν ότι θίγονται από συκοφαντικά δημοσιεύματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανώσεων, όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων και εκπρόσωποι ΜΚΟ όπως η Greenpeace, που αντιμετωπίζει συχνά παρόμοιες δικαστικές διώξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL