Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ: / Προστατεύστε την κοινωνία από την προώθηση ξενοφοβικών πρακτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ: / Προστατεύστε την κοινωνία από την προώθηση ξενοφοβικών πρακτικών

Παρέμβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας των ΜΜΕ, αλλά και να προστατευτεί η ελληνική κοινωνία από την προώθηση βίαιων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρακτικών που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολή στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιο Κουτρομάνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης θίγει το ζήτημα της αναπαραγωγής περιστατικών "μίσους και βίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών από μερίδα των ΜΜΕ", με τρόπο "άκριτο και εντυπωσιοθηρικό", όπως τον χαρακτηρίζει.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ζητάει από τον πρόεδρο του ΕΣΡ "να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας από το σύνολο των ΜΜΕ και να προστατευτεί η ελληνική κοινωνία από την προώθηση βίαιων και ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρακτικών".

Ο Α. Χαρίτσης αναφέρει στην επιστολή του:

Μερίδα των ΜΜΕ αναπαράγει με τρόπο άκριτο και εντυπωσιοθηρικό περιστατικά έκφρασης μίσους και βίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, καταλήγοντας στην εντατική και εμφατική (υπερ)προβολή ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που αντιδρούν με ακραία φρασεολογία στην εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή τους και ενίοτε εκτρέπονται σε μισαλλόδοξο ή ξενοφοβικό λόγο, ακόμα και σε απειλές ή πράξεις βίας.

«Η στάση αυτή μερίδας των ΜΜΕ, υπερβαίνοντας εμφανώς τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού, συμβάλλει στην αναπαραγωγή, τη διάδοση και, τελικά, την ‘κανονικοποίηση’ του ξενοφοβικού και μισαλλόδοξου λόγου. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμβάλλει ακόμη και στην υποκίνηση διακρίσεων, βίας και ρατσιστικού μίσους, απειλώντας ευθέως την κοινωνική συνοχή».

Ο Α. Χαρίτσης καλεί το ΕΣΡ:

- Ανταποκρινόμενο στον θεσμικό του ρόλο να διασφαλίζει την κατά το σύνταγμα αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων, καθώς και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.

- Δεδομένου ότι η νομοθεσία ρητώς απαγορεύει την προβολή ρατσιστικών ή ξενοφοβικών μηνυμάτων και χαρακτηρισμών, καθώς και μισαλλόδοξων θέσεων που θίγουν ευάλωτες ή ανίσχυρες πληθυσμιακές ομάδες (άρθρο 4 του π.δ. 77/2003), να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας από το σύνολο των ΜΜΕ και να προστατευτεί η ελληνική κοινωνία από την προώθηση βίαιων και ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρακτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL