Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τηλεοπτικοί σταθμοί: Εμφανίζουν ζημιές, συνεχίζουν να επενδύουν

Αποτελέσματα 2018. Παρά την αύξηση του τζίρου 10%, οι ζημιές φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Την εικόνα μιας τηλεοπτικής αγοράς σε ανάκαμψη μεν, αλλά συγχρόνως σε συνθήκες εξοντωτικού ανταγωνισμού, που οδηγεί σε ζημιές, παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τηλεοπτικών σταθμών για το έτος 2018, όπως τα επεξεργάστηκε η Direction Business Reports και δημοσίευσε το businessnews.gr.

Ζημίες προ φόρων ύψους 70 εκατ. ευρώ και συνολικά έσοδα 273 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας το 2018. Σ' αυτό το τοπίο, ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί με την είσοδο του One/Mega του Β. Μαρινάκη μέσα στους επόμενους μήνες και δείχνει δύσκολο ο τζίρος από τη διαφήμιση, παρά τη συνεχιζόμενη αύξησή του, να καταφέρει να "συντηρήσει" έξι τηλεοπτικούς σταθμούς με τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τον νόμο.

Τα καλά νέα είναι ότι ο τζίρος των τηλεοπτικών σταθμών αυξήθηκε το 2018 -όπως είχε αυξηθεί και το 2017- ως συνέπεια της περαιτέρω αύξησης της διαφημιστικής δαπάνης. Η άνοδος του κύκλου εργασιών των τηλεοπτικών σταθμών, αθροιστικά κατά 25,6 εκατ. ευρώ το 2018 (+10,3%), ήταν αναμενόμενη από τη διαφημιστική αγορά και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Επιπλέον, άνοδος αναμένεται και για το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μερίδιο από την αύξηση του κύκλου εργασιών καρπώνονται όλες οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις πλην του ΑΝΤ1, που είδε το έσοδό του να μειώνεται κατά 6,5 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο από την αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης καρπώθηκε το Star (χάρη στην τηλεθέαση που πέτυχαν το "Master Chef" και το "Next Top Model") με 13,8 εκατ. ευρώ.

Τα κακά νέα είναι ότι οι ζημιές προ φόρων αγγίζουν εντός του ίδιου έτους τα 70 εκατ. ευρώ αθροιστικά και μάλιστα αυξημένες κατά 83% σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης, όλα τα κανάλια πλην του ΣΚΑΪ έχουν δυνατότητα εξαίρεσης από την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς αποτελούν εταιρείες με «οικονομικά προβλήματα». Παρά την άνοδο του κύκλου εργασιών, οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις εμφανίζονται ζημιογόνες. Το Star, για παράδειγμα, παρά την αύξηση του τζίρου του κατά 35%, παρουσίασε ζημιές προ φόρων που πλησιάζουν τα 4 εκατ. Αλλά και ο Alpha δεν κατάφερε να "κεφαλαιοποιήσει" την περσινή του επιτυχία (το "Τατουάζ" έσκιζε) και βρίσκεται με ζημιές 4,2 εκατ. Ο ΑΝΤ1 είχε μια κακή χρονιά με ζημιές άνω των 42 εκατ. Μοναδικός με κερδοφορία εμφανίζεται ο ΣΚΑΪ.

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις