Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Επιδοτήσεις στον Β. Μαρινάκη μέσω των NOVA, Άργος, ONE Channel - Ολική επαναφορά με δώρα για τους καναλάχες, αδιαφάνεια και σπατάλη / Πολυνομοσχέδιο εξυπηρέτησης συμφερόντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδοτήσεις στον Β. Μαρινάκη μέσω των NOVA, Άργος, ONE Channel - Ολική επαναφορά με δώρα για τους καναλάχες, αδιαφάνεια και σπατάλη / Πολυνομοσχέδιο εξυπηρέτησης συμφερόντων

Την κατάργηση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά και τον κίνδυνο υπερσυγκέντρωσης στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, εισάγει το λεγόμενο "αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο", μέσα από ρυθμίσεις εξυπηρετήσεων για τους επιχειρηματίες των media, οι οποίοι απαλλάσσονται από τον δημόσιο έλεγχο και την υποχρέωση για διαφάνεια, ενώ ταυτοχρόνως ενισχύονται με κρατικό χρήμα για να παράγουν... τηλεπαιχνίδια!

Η Δεξιά επανέρχεται με όλα τα χαρακτηριστικά της, με τις χαριστικές ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες και την κατασπατάληση των δημόσιων πόρων προς όφελος και πάλι των επιχειρηματιών. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής θα φανούν στον επόμενο χρόνο και θα τα καταλάβει καλύτερα η μεσαία τάξη.

Διαφάνεια, τέλος Με τις νέες ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη (αρ. 158, το οποίο δεν είχε δημοσιευθεί σε δημόσια διαβούλευση) οποιοδήποτε επενδυτικό κεφάλαιο (fund) αποφασίσει να επενδύσει στην τηλεόραση -είτε εξαγοράζοντας μετοχές είτε ιδρύοντας εκ νέου π.χ. έναν τηλεοπτικό σταθμό- δεν έχει καμία υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε επιχειρηματίας θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε εταιρείες ΜΜΕ χωρίς να φαίνεται. Κατ’ αναλογίαν, η ιδιοκτησία των ΜΜΕ μπορεί να παραμένει κρυφή και το μετοχικό κεφάλαιο των ΜΜΕ δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Η ρύθμιση πηγαίνει πίσω, ξηλώνοντας διαδοχικά τους νόμους Παππά, Ρουσόπουλου, Ρέππα, ξηλώνει ακόμη και τον νόμο Βενιζέλου του 1995, όταν ρύθμιζε το εντελώς άναρχο ακόμη τότε τοπίο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, θεσμοθετώντας στοιχειώδεις ρυθμίσεις διαφάνειας στο μετοχικό κεφάλαιο των ΜΜΕ, ώστε να γίνει δυνατός ο έλεγχος και η κοινωνική λογοδοσία.

Συγκέντρωση χωρίς έλεγχο Παράλληλα, ξηλώνει με τον τρόπο αυτό και κάθε anti-trust ρύθμιση, δηλαδή οποιαδήποτε ρύθμιση κατά της συγκέντρωσης ΜΜΕ στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, η οποία αποσκοπεί στον πλουραλισμό και την πολυφωνία, αλλά και στην εξασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των media. Πώς μπορείς να προλάβεις την υπερ-συγκέντρωση, όταν δεν γνωρίζεις τους μετόχους ενός τηλεοπτικού σταθμού;

Κεφάλαια χωρίς έλεγχο Συνέπεια της έλλειψης ονομαστικοποίησης των μετοχών είναι, στη συνέχεια, οι επιχειρηματίες να απαλλάσσονται και από την υποχρέωση "Πόθεν έσχες". Πώς θα ζητήσεις "Πόθεν έσχες", εξάλλου, όταν δεν ξέρεις από ποιον θα το ζητήσεις; Ανοίγει έτσι εδώ άλλο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο σχετίζεται με την προέλευση των κεφαλαίων που επενδύονται στα ΜΜΕ. "Ειδοποιήστε σχετικά και το ΕΣΡ", ζήτησε μιλώντας στη Βουλή για το θέμα ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Η κυβέρνηση όμως προχωράει και παραπέρα: για να μην υπάρχουν παράπονα για... διακρίσεις, φροντίζει ώστε η απαλλαγή από την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν έσχες) να επεκταθεί, πέρα από τους μετόχους ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, και στους επιχειρηματίες Τύπου, Διαδικτύου, συνδρομητικών τηλεοράσεων, εκτυπώσεων και διανομής Τύπου."Για λόγους ασφαλείας δικαίου και εναρμονισμού των διατάξεων" δικαιολογεί την επέκταση η αιτιολογική έκθεση.

"Περνάμε σε μια κατάσταση όπου ξαφνικά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση. Ούτε θα ξέρουμε ποιος έχει τα κανάλια ούτε από ποια δραστηριότητα θα προέρχονται τα χρήματα που μπαίνουν σε αυτά. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν φέρνουν ανάπτυξη, απλώνουν πέπλο συγκάλυψης", είπε στη Βουλή ο Νίκος Παππάς και ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης.

Ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, δίνει μια άλλη διάσταση των προβληματικών ρυθμίσεων: "Η απαλλαγή των μετόχων μέσω ενημέρωσης από την υποχρέωση του ‘Πόθεν έσχες’, ενόψει μάλιστα διαγωνιστικής διαδικασίας για την περιφερειακή τηλεόραση και τα θεματικά κανάλια, συνιστά σκάνδαλο και αποθαρρύνει τους υγιείς και σοβαρούς επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε αυτήν", σημειώνει.

Ρουκ Ζουκ με... κρατική ενίσχυση

Όμως η προθυμία της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς εταίρους της, καναλάρχες και μιντιάρχες, από όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες δεν σταματά εδώ. Εντάσσει στον αναπτυξιακό νόμο (4399/2016) όλες τις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (ΚΑΔ 60) με το άρθρο 3 του πολυνομοσχεδίου. Εάν δεν είναι εκ παραδρομής ή εκ λάθους, αυτό σημαίνει ότι επιχορηγούνται με κρατικό χρήμα από τον αναπτυξιακό νόμο ΟΛΕΣ οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές, περιλαμβανομένων μάλιστα των συνδρομητικών καναλιών.

Προφανώς μπορεί κάποιος να διερωτηθεί τι είδους υπεραξία μπορεί να φέρει στην ελληνική οικονομία το "Next Top Model" ή το "The Voice" ή το "Αλήθειες με τη Ζήνα", για να φτάσουν να επιδοτούνται. Ακόμα περισσότερο, για ποιο λόγο να επιδοτείται μια συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα, όταν έχει συνδρομητές! Μήπως να επιδοτήσουμε και το Netflix; Και τη Vodafone;

Μιλώντας στη Βουλή, την Παρασκευή, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: "Θα έχουμε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές με κρατική επιδότηση. Ποιο μήνυμα στέλνουμε στη νεολαία μας; Τα χρήματα του αναπτυξιακού δεν είναι αστείρευτα και αν επιλέγουμε να ενισχύσουμε τέτοιες δραστηριότητες, είναι προφανές πως δεν έχουμε βγάλει κανένα συμπέρασμα για το παρελθόν".

Επιχείρησε μάλιστα ο Νίκος Παππάς να δώσει και μια ερμηνεία, συνδυάζοντας τις ρυθμιστικές διατάξεις: "Κάποια πράγματα μας πονηρεύουν", είπε και εξήγησε: "Η διανομή του Τύπου θα επιδοτείται από τον αναπτυξιακό σας. Η παραγωγή προγραμμάτων στη δορυφορική τηλεόραση, τώρα που έκλεισε η εξαγορά της Forthnet / Nova από τον όμιλο Μαρινάκη, επίσης. Να δούμε αν μια τέτοια επιλογή έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία και αν υπάρχει καταστρατήγηση του ανταγωνισμού με την εξαγορά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL