Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ σήμερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ σήμερα

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση καλεί τους δημοσιογράφους η ΕΣΗΕΑ ενόψει της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης σε όλα τα ΜΜΕ. Η ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση και ενημερώνει τα μέλη της ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν εάν το λεγόμενο «Αναπτυξιακό» κατατεθεί και ψηφιστεί ως έχει σήμερα.

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων αλλά και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ (τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό κ.λπ.) πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνεργαζόμενες ενώσεις στον χώρο του Τύπου. Ξεκινά την Τετάρτη ώρα 6 το πρωί και λήγει την ίδια ώρα την Πέμπτη.

Σήμερα Τετάρτη δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ούτε αναρτήσεις στις ιστοσελίδες. Αύριο Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.

Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι ο κλάδος του Τύπου δεν έχει περιθώριο να χάσει άλλα εργασιακά δικαιώματα. «Το πολυνομοσχέδιο που προωθείται εξουδετερώνει στοιχειώδη εργαλεία υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες» διαπιστώνει και εξηγεί:

* Δυσχεραίνεται η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ) και επιβάλλονται δυσμενείς μεταβολές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή, την εφαρμογή, την υποχρεωτικότητα και την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ θέτοντας σε κίνδυνο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

* Ενθαρρύνεται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση. Προβλέπεται ότι μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να «συμφωνήσουν» για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση. Ο δημοσιογραφικός κλάδος γνωρίζει πλέον πολύ καλά τις εκβιαστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες συνάπτονται τέτοιες «συμφωνίες».

* Προβλέπεται «ρήτρα εξαίρεσης» από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα των «οικονομικών δυσκολιών».

* Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL