Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Στο φουλ οι οπτικοακουστικές παραγωγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο φουλ οι οπτικοακουστικές παραγωγές

Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει μπει μπροστά. Η τηλεοπτική παραγωγή έχει ξεφύγει από το τέλμα της πενταετίας 2011-2016 και για δεύτερο χρόνο χτυπάει υψηλές επενδύσεις. Η στήριξη στην παραγωγή μέσω των κρατικών ενισχύσεων (Ν. 4487/2017) έχει πιάσει τόπο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πλέον και στην οπτικοακουστική παραγωγή, προβάλλοντας διεθνώς τη χώρα και ενισχύοντάς την τουριστικά.

Αίτημα να υπαχθούν στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων (cash rebate) έχουν καταθέσει επτά παραγωγές μυθοπλασίας της τηλεοπτικής σεζόν 2019-20 από είκοσι συνολικά που αναμένεται να βγουν στον αέρα. Οι αποφάσεις για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πιο πρώιμο στάδιο βρίσκονται και άλλες φετινές παραγωγές. Συγκεκριμένα αίτημα υπαγωγής έχουν καταθέσει οι σειρές του ΑΝΤ-1 “Άγριες μέλισσες”, “Πέτα τη φριτέζα” και “Μην ψαρώνεις” (Β΄κύκλος), οι σειρές του Alpha “Έρωτας μετά”, “Κρατάς μυστικό;” (Β' κύκλος), “Σπίτι είναι” και “Μην αρχίζεις τη μουρμούρα”. Επίσης, η σειρά “Θα γίνει της πολυκατοικίας” του ΣΚΑΪ. Η σειρά “Λόγω τιμής 20 χρόνια μετά” έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης, με απόφαση του πρώην υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, για επιχορήγηση ύψους 454.718 ευρώ. Με αποφάσεις του Ν. Παππά έχουν υπαχθεί στις ενισχύσεις στο παρελθόν επτά τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας.

Επενδύσεις ύψους 56,4 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την πορεία του προγράμματος ενισχύσεων της οπτικοακουστικής παραγωγής:

* Το επενδυτικό κίνητρο (cash rebate - επιστροφή μετρητών σε ποσοστό 35%) έχουν αξιοποιήσει συνολικά 58 οπτικοακουστικές παραγωγές, 30 εγχώριες και 28 διεθνείς, μέσα σε ένα χρόνο, από τη σύσταση της πλατφόρμας υποδοχής αιτήσεων τον Απρίλιο του 2018 έως τα τέλη Αυγούστου.

* Το ύψος των επενδύσεων στην Ελλάδα από τις παραγωγές (τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ και animation) άγγιξαν τα 56,4 εκατ. ευρώ και το ποσό της επιστροφής μέσω του cash rebate διαμορφώνεται στα 18,3 εκατ. ευρώ.

* Δημιουργήθηκαν περίπου 14.000 θέσεις απασχόλησης (καστ, extras, συνεργεία, τεχνικοί, βοηθοί).

* Οι τοποθεσίες (locations) στην Ελλάδα όπου πραγματοποιούνται γυρίσματα είναι πάνω από 100.

* Χώρες προέλευσης παραγωγών, συμπαραγωγών, διασυνοριακές ή ευρωπαϊκές συνεργασίες έχουν πραγματοποιηθεί με τις Κίνα, Κορέα, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Φινλανδία.

* Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο, η φοροαπαλλαγή (tax returne) βάσει του οποίου θα αφαιρείται 30% από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

* Έχουν δεσμευθεί 75 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2018-2022.

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης δήλωσε τη στήριξή του στο έργο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνει πηγή πλούτου για την Ελλάδα. Συμπλήρωσε δε ότι απαιτείται να απλουστευθούν οι διαδικασίες ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί προς άλλες χώρες που έχουν αναπτύξει την ανάλογη βιομηχανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τηλεοπτική σεζόν 2019-20 έχουν ανακοινωθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς 20 παραγωγές ελληνικής μυθοπλασίας, όταν πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 16 και τη σεζόν 2017-18 ήταν μόλις 7.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL