Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα "Λόγια που καίνε" του Κώστα Βάρναλη, το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη με την ΑΥΓΗ

Ο Βάρναλης ήταν συνεργάτης της Αυγής, από τα πρώτα χρόνια της έκδοσής της μέχρι τον θάνατό του, το 1974. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου μαζί με την ΑΥΓΗ θα βρείτε τον πρώτο τόμο από τα καθημερινά χρονογραφήματα του, τα «Λόγια που καίνε» (1953-1957), τα οποία γράφτηκαν στα πέτρινα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου και συγκεντρώθηκαν από το αρχείο της ΑΥΓΗΣ

Ο Κώστας Βάρναλης είναι μια εμβληματική μορφή των ελληνικών γραμμάτων και σημείο αναφοράς για την αριστερή διανόηση. Άνθρωπος με εξαιρετική μόρφωση και με προοδευτικές ανησυχίες, στρατεύτηκε από πολύ νωρίς στους αγώνες για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και του λαού από τα δεσμά της αμάθειας και της υποταγής.

Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων αυτών, μιλώντας γλώσσα απλή και κατανοητή στους απλούς ανθρώπους, και κεντρίζοντας με καίριο τρόπο τις συνειδήσεις τους. Ο Βάρναλης ήταν κάτι πολύ περισσότερο από διανοούμενος. Ήταν δάσκαλος.

Ο Βάρναλης ήταν συνεργάτης της Αυγής, από τα πρώτα χρόνια της έκδοσής της μέχρι τον θάνατό του, το 1974. Από τον Ιούλιο του 1953 έως τα τέλη του 1957, έγραφε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ένα καθημερινό χρονογράφημα, με τον τίτλο «Λόγια που καίνε».

Τα χρονογραφήματα αυτά, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα. Η Αυγή, με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ξεκινάει την έκδοσή τους ως ενιαίο σύνολο.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου μαζί με την ΑΥΓΗ θα βρείτε τον πρώτο τόμο, τα «Λόγια που καίνε», τα οποία γράφτηκαν στα πέτρινα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου. Είναι η εποχή του κυνηγητού και των δηλώσεων μετανοίας, των χιλιάδων φυλακισμένων και εξορίστων, της εξάρτησης και της στρεβλής ανασυγκρότησης.

Τα χρονογραφήματα συγκεντρώθηκαν από το αρχείο της Αυγής. Τα παραδίδουμε από σήμερα στο αναγνωστικό κοινό σαν ένα κομμάτι της βαριάς και πολύτιμης κληρονομιάς, που άφησαν στον τόπο οι πρωτοπόροι διανοούμενοι της Αριστεράς. Με την βεβαιότητα ότι έχουν ακόμα πολλά να πουν και στις νεώτερες γενιές.

 Η ΑΥΓΗ

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις