Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Καταδικάζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας στην “Ελευθερία”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταδικάζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας στην “Ελευθερία”

Τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων και των ασφαλιστικών ταμείων του δημοσιογραφικού κλάδου (ΠΟΕΣΥ,ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ), που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλουν τις ενέργειες της εργοδοσίας στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, οι οποίες «πλήττουν τη φήμη της ναυαρχίδας του επαρχιακού τοπικού Τύπου στην Ελλάδα και προσβάλλουν βάναυσα την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων του φύλλου, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν στηρίξει τη λειτουργία του».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, «στις 30 Αυγούστου 2019 με ανακοίνωση της εταιρίας, που τοιχοκολλήθηκε στους χώρους εργασίας της, επιβλήθηκε μονομερώς για το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2019 έως 30 Απριλίου 2020, σύστημα εκ περιτροπής εργασίας των δημοσιογράφων μειώνοντας κατά πολύ τις ημέρες εργασίας κάθε εβδομάδα και αναλόγως τον μηνιαίο μισθό και τις ημέρες ασφάλισής τους.

Χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο διαβούλευση με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου που δεν συνάδει επ’ ουδενί με την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος: Στην εκ περιτροπής εργασία ο δημοσιογράφος είναι αναγκασμένος να εργάζεται τη μία μέρα, την άλλη να μένει εκτός εργασίας, και ούτω καθεξής, χάνοντας την καθημερινή επαφή με το ρεπορτάζ, τις πηγές του και τη διαχείριση της ύλης, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του.

Ουδέποτε απευθύνθηκε πρόσκληση από τη διοίκηση της εφημερίδας προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τους δημοσιογράφους, για να συμμετάσχει σε διαβούλευση, όπως προβλέπεται από τον νόμο, καθώς θα έπρεπε να παρουσιαστούν πλήρη στοιχεία και αιτιολογημένες αποφάσεις για την εφαρμογή του εξοντωτικού για τους δημοσιογράφους μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.

Το σύνολο του δημοσιογραφικού κλάδου, όπως εκπροσωπείται από τις Ενώσεις Συντακτών και την ΠΟΕΣΥ, ζητεί να ανακληθεί άμεσα η εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας στην «Ελευθερία», που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εικόνα της εφημερίδας αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Οι Ενώσεις θα στηρίξουν τους συναδέλφους δημοσιογράφους που θα αντιδράσουν καταγγέλλοντας το μέτρο στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όπως έχουν το δικαίωμα.

Επιπλέον, ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση των μνημονιακών νόμων, που ευτελίζουν την εργασία και καταρρακώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα των εργαζομένων στις συνεχιζόμενες μνημονιακές πρακτικές των εργοδοτώ»ν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL