Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Πρόστιμα για παραπλανητικές διαφημίσεις "φαρμάκων" στα κανάλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόστιμα για παραπλανητικές διαφημίσεις "φαρμάκων" στα κανάλια

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από παραπλανητικές διαφημίσεις σκευασμάτων, που εμφανίζονταν ως φάρμακα ικανά να ανακουφίσουν από πόνους αρθρίτιδας μέχρι ημικρανίες και αιμορροΐδες, διαπίστωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να προβάλλουν οι σταθμοί Open, Μακεδονία TV και Extra. Για τον λόγο αυτό, επέβαλε με διαδοχικές αποφάσεις του σε καθένα κύρωση ύψους 15.000 ευρώ.

Το Open τον Οκτώβριο 2018 πρόβαλε μήνυμα τηλεπώλησης σκευάσματος για «μελισσοθεραπεία» με το όνομα «Bee Power», το οποίο υποσχόταν ανακούφιση πόνων αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, για «αντιμετώπιση πόνου με φυσικό τρόπο». Όπως διαπίστωσε το ΕΣΡ, το Bee Power «δεν συνιστούσε φάρμακο» ενώ διαπιστώθηκε επίσης «απόδοση σ’ αυτό θεραπευτικών και αναλγητικών ιδιοτήτων για σοβαρές ασθένειες των αρθρώσεων». Σύμφωνα με το ΕΣΡ, «τα στοιχεία αυτά αποτελούν ‘πληροφορίες’ ικανές να παραπλανήσουν τον μέσο τηλεθεατή κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, τις γνώσεις δηλαδή που έχει ο μέσης μόρφωσης άνθρωπος από τη σχολική του εκπαίδευση και την κοινωνική του πείρα ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματα του προϊόντος».

Παρόμοιο ήταν και το σκεύασμα που διαφήμισε το Extra, την ίδια χρονική περίοδο, με την εμπορική ονομασία «TheraBee» και «Gel Abexine», το οποίο υποσχόταν ότι διώχνει τους πόνους των αρθρώσεων και των ρευματοειδών παθήσεων, ό,τι έχει να κάνει με εκφυλιστικές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα». Η διαφήμιση ανέφερε: «Η μελισσούλα έχει το δηλητήριό της, που είναι το μόνο τόσο δυνατό αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες συστατικό που μπορεί να δουλέψει μέσα στις αρθρώσεις και στα κόκαλα... Ο πόνος φεύγει μέσα σε 5 λεπτά». Ωστόσο, ο ΕΟΦ είχε χαρακτηρίσει το σκεύασμα ως καλλυντικό και όχι ως φάρμακο και για τον λόγο αυτόν είχε αποστείλει σχετική ειδοποίηση στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, το όργανο των διαφημιστών, επιφορτισμένο με την εποπτεία για τυχόν παραπλανητικές διαφημίσεις.

Παρέμβαση του ΕΟΦ είχε γίνει και για τα σκευάσματα που διαφήμιζε τον Σεπτέμβριο 2016 το Μακεδονία TV. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ με απόφασή του απαγόρευσε τη διαφημιστική προώθηση των προϊόντων «ABEXINE κρέμα gelhoney Session» και «ABEXINE menthol Session» στα ΜΜΕ και σε όλα τα σημεία προβολής, με την αιτιολογία ότι παρουσιάζονται ως φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς την προβλεπόμενη άδεια κυκλοφορίας φαρμάκων από τον ΕΟΦ. Στη συνέχεια, ο ΕΟΦ προώθησε έγγραφό του στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας γνωστοποιώντας του τη συνέχιση της διαφήμισης του προϊόντος «ABEXINE» παρά την πιο πάνω απόφασή του και ζητώντας του να προβεί σε ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Το ΕΣΡ διαπίστωσε το ενδεχόμενο να παραπλανηθούν τηλεθεατές κατά την παρουσίαση του συγκεκριμένου προϊόντος, «που δεν συνιστούσε φάρμακο αλλά καλλυντικό, λόγω της απόδοσης σ’ αυτό θεραπευτικών και αναλγητικών ιδιοτήτων για σοβαρές ασθένειες των αρθρώσεων. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ‘πληροφορίες’ ικανές να παραπλανήσουν τον μέσο τηλεθεατή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL