Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Τα Γραφεία Τύπου πρέπει να στελεχώνονται από δημοσιογράφους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα Γραφεία Τύπου πρέπει να στελεχώνονται από δημοσιογράφους

Τη Βουλή, και συγκεκριμένα την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσια Τάξης και Δικαιοσύνης, επισκέφθηκε έπειτα από πρόσκληση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Η ΠΟΕΣΥ υποστήριξε τις απόψεις της, με ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 40, που αφορά στη στελέχωση των γραφείων τύπου των υπουργείων με δημοσιογράφους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών υποστήριξε στη Βουλή ότι τα Γραφεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας πρέπει να στελεχώνονται από δημοσιογράφους των Ενώσεων - μελών της ΠΟΕΣΥ, καθώς, μεταξύ άλλων, τα μέλη των Ενώσεων αυτών υπάγονται υποχρεωτικά στον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και υπόκεινται σε πειθαρχικές κυρώσεις σε περίπτωση παράβασής του - σημαντικότατο στοιχείο για τη σημασία του ρόλου του δημοσιογράφου.

Η ΠΟΕΣΥ υποστήριξε επίσης, μιλώντας στη Βουλή, ότι στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να συσταθούν Γραφεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και σε άλλους φορείς της Διοίκησης, όπως σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, των ΟΤΑ κ.λπ.

Η Ομοσπονδία και η ΕΣΗΕΑ έχουν ήδη στείλει στον καθ’ ύλην αρμόδιο υφυπουργό Στέλιο Πέτσα, αλλά και στον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο πρόταση για την ίδρυση Γραφείων Τύπου στους δήμους, για την ανάπτυξη της τοπικής δημοσιότητας και ενημέρωσης των πολιτών. Τα γραφεία αυτά, σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να στελεχώνονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, μέλη των οικείων Ενώσεων Συντακτών που απαρτίζουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών - ΠΟΕΣΥ. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΣΥ προτείνει:

* Σε δήμους με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους για τη στελέχωση του Αυτοτελούς Γραφείου Τύπου συστήνεται μια θέση ΠΕ - Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή ΤΕ - Τεχνολογικής εκπαίδευσης ή ΔΕ - Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δημοσιογράφων,

* Σε δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους συνιστώνται δύο θέσεις ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Δημοσιογράφων και

* Σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.00 κατοίκων συνιστώνται πέντε τουλάχιστον θέσεις ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Δημοσιογράφων.

* Αρμοδιότητα του Αυτοτελούς Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ είναι η ενημέρωση των δημοτών και κάθε ενδιαφερόμενου για τις δράσεις και τις ενέργειες του δήμου, η ενίσχυση της διαφάνειας στις σχέσεις του δήμου με τους δημότες του και η διαχείριση κάθε ζητήματος, που άπτεται της παροχής ενημέρωσης και πληροφόρησης προς τους δημότες για ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του δήμου. Πρόσθετες αρμοδιότητες μπορούν να ανατίθενται στο Αυτοτελές Γραφείο με την απόφαση σύστασης.

* Στο Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και ΜΜΕ προΐσταται υπάλληλος ΠΕ Δημοσιογράφων και ελλείψει τέτοιου ΤΕ Δημοσιογράφων και ελλείψει τέτοιου ΔΕ Δημοσιογράφων.

* Με την απόφαση σύστασης του πρώτου εδαφίου της παρούσας μπορούν να ορίζονται τυχόν πρόσθετα προσόντα πρόσληψης, όπως ειδική εμπειρία σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και η κατηγορία, στην οποία ανήκουν οι συστηνόμενες θέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL