Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για το τοξικό "ευφυολόγημα" της "Athens Voice"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για το τοξικό "ευφυολόγημα" της "Athens Voice"

Το τοξικό δημοσίευμα της "Athens Voice", το οποίο προσέβαλε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τη μνήμη της αποκλειστικής νοσοκόμας Γκαϊνέ Κασαρτζιάν, αρμενικής καταγωγής, προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε πολλαπλές αντιδράσεις. Εκτός από την απαρέσκεια των χρηστών στα social media από την πρώτη στιγμή, την ακύρωση συνεντεύξεων στην εφημερίδα για λόγους ευθιξίας, αλλά και διαφημιστικών καταχωρίσεων από πελάτες της, το τοξικό δημοσίευμα κινητοποίησε και τα δημοσιογραφικά όργανα.

«Μια από τις καλές στιγμές για τη δεοντολογία και τη δημοσιογραφία» χαρακτήρισε την κινητοποίηση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ η Μιμή Τουφεξή, μέλος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Στην πρώτη του συνεδρίαση χθες, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έγκληση κατά των υπευθύνων.

Την ίδια ώρα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει «την αγανάκτησή του για το ύφος, αλλά και το μήνυμα που εκπέμπει η ανάρτηση της 'Athens Voice' και εξηγεί ότι «η ανάρτηση αυτή είναι δόλια προσβολή νεκρού και σαφής παραβίαση των Κανόνων Δεοντολογίας που η ΕΣΗΕΑ αγωνίζεται για να τηρούνται από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και από όλους τους δημοσιογράφους».

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τον βασικό κανόνα δεοντολογίας περί μη διάκρισης και ισότητας των πολιτών: «Η δημοσιογραφία ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, οφείλει με ευλάβεια να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης και να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών». Όπως υπογραμμίζει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, «η παραβίαση του κανόνα αυτού από την 'Athens Voice' είναι χαρακτηριστική».

Λίγο νωρίτερα χθες το πρωί, η "Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος" καταδίκασε το χυδαίο "ευφυολόγημα" και ζήτησε παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ:

"Οι κανονικοί άνθρωποι δεν χρειάζονται κώδικες για να διακρίνουν το ρατσιστικό και ταξικό μίσος.

Οι κανονικοί άνθρωποι δεν ανέχονται να χλευάζεται ο θάνατος ενός συνανθρώπου για να εξυπηρετηθεί πολιτική κριτική, δίκαιη ή άδικη.

Οι άνθρωποι δεν εκπαιδεύονται με life style δήθεν απολίτικη ρητορική για να γίνουν... 'κανονικοί'.

Η κατρακύλα της αξιοπιστίας των ΜΜΕ ξεκίνησε, διεθνώς, από την καθολική προβολή της περιβόητης ΤΙΝΑ, της 'μη εναλλακτικής'. Το κύρος της δημοσιογραφίας έπεσε ακόμη πιο χαμηλά όταν οι ειδήσεις ανέλαβαν να ξεπλύνουν και να εμφανίσουν ως 'κανονικό' τον ρατσιστικό και μισάνθρωπο λόγο. Η δημοσιογραφία οφείλει να κάνει κριτική και όχι να εκπαιδεύει σε αντικοινωνικές κανονικότητες.

Υποτιμήσαμε το τέρας για πολλά χρόνια και τώρα στεκόμαστε απέναντί του και είναι έτοιμο να μας καταπιεί. Όλους. Και ως επαγγελματίες και ως κοινωνία. Οχι άλλη ανοχή. Η σκυτάλη στα θεσμικά όργανα της ΕΣΗΕΑ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL