Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Τοξική ακόμα και η συγγνώμη της "Athens Voice"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τοξική ακόμα και η συγγνώμη της "Athens Voice"

Το σχόλιο της "Athens Voice" δεν ήταν λάθος. Δεν ήταν παραδρομή, δεν ήταν ατυχής διατύπωση. Είναι η εικόνα αυτού ακριβώς που είναι η τοξική free press εφημερίδα, ένα μείγμα εμπαθούς κυνισμού, ρατσισμού και μισανθρωπισμού. Έγραψε:

"Μετανάστρια από την Αρμενία, αποκλειστική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του Προεδρικού"

Η προσπάθεια να τα μαζέψει και να εξηγήσει τι εννοούσε απέδειξε όλα τα παραπάνω και ακόμη ένα: το ανοιχτό μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν και ο αρχικός στόχος του ατυχούς σχολίου.

Η αλήθεια είναι, και το λέει καθαρά στην εξήγησή του ο ίδιος ο εκδότης Φ. Γεωργελές, ότι αυτό που εξαρχής ήθελε να "χτυπήσει" το σχόλιο ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», το «δήθεν ηθικό πλεονέκτημα», η «υποκριτική ευαισθησία της Αριστεράς», οι «επικοινωνιακές φανφάρες».

Κρατώντας ο ίδιος για τον εαυτό του το αποκλειστικό προνόμιο της ειλικρινούς ευαισθησίας, ο Φ. Γεωργελές περιγράφει γλαφυρά τις κακουχίες των μεταναστών στη χώρα μας μέσα και έξω από τα κέντρα φιλοξενίας, στην πόλη, στα νοσοκομεία, τα φανάρια, τα μεροκάματα. Και εγκαλεί την κυβέρνηση όχι μόνο για τις κακουχίες αυτών των ανθρώπων, αλλά και για υποκριτικό δήθεν ενδιαφέρον.

Λοιπόν όχι. Στόχος της αρχικής ανάρτησης δεν ήταν να καταδείξει την «υποκρισία» και την «εργαλειοποίηση», αλλά στην ουσία να στηλιτεύσει το ίδιο το «ενδιαφέρον» και την «ευαισθησία» για το μεταναστευτικό. Η "Athens Voice" και ο εκδότης της δεν είχαν στόχο την «υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά το ίδιο το μεταναστευτικό και τη διαχείρισή του με αριστερό πρόσημο, εντέλει τους ίδιους τους μετανάστες. Η "Athens Voice" και ο εκδότης της προτιμούν τον κυνισμό της Ν.Δ. και τον μισανθρωπισμό του Ά. Γεωργιάδη. Και θα φανεί όταν θα γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ.

Κατ' επανάληψη θλιβεροί και αμετανόητοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που η “Athens Voice” επιχειρεί να απαντήσει, δηλαδή να «διορθώσει» δημοσιεύματά της, μετά από αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει.

Ένα παλιότερο δημοσίευμα αφορούσε έρευνα για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο του 2013. Με υπότιτλο "Πενηντάρης με 2.000 ευρώ μισθό", η "Athens Voice" δημοσίευσε το "προφίλ" του συνέδρου, απολύτως λάθος, αφού ο "μισθός" (για την ακρίβεια 1.950 ευρώ) αφορούσε μέσο οικογενειακό εισόδημα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ατομικό.

Η διόρθωση στην επίμαχη ανάρτηση είχε γίνει τότε "στη ζούλα", αλλάζοντας απλώς τον υπότιτλο. Χωρίς σημείωμα επανόρθωσης, όπως επιτάσσει η δεοντολογία. Βλέπεις, δεν υπήρχαν τότε Ελληνικά Hoaxes...

Αρνούνται συνεντεύξεις στη ρατσιστική free press

Ο σάλος που δημιούργησε το ρατσιστικό σχόλιο της “Athens Voice” οδήγησε ανθρώπους της πολιτικής και του πολιτισμού σε ένα κύμα αρνήσεων να εμφανιστούν με συνεντεύξεις τους στις σελίδες της.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη στην εφημερίδα και χαρακτήρισε το σχόλιο της “A.V.” ως «το σημείο συνάντησης του ρατσισμού, του σεξισμού και της ταξικής υπεροψίας». Και συμπλήρωσε: «Με αυτό το σύμπαν δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου».

Η Ράνια Σβίγκου ακύρωσε επίσης συνέντευξη και σημείωσε: «Η χυδαία, ρατσιστική και απάνθρωπη ανάρτηση της ‘Athens Voice’ για την αυτοκτονία μιας εργαζόμενης μετανάστριας προσβάλλει τον καθένα που θέλει να λέγεται άνθρωπος. Η ΕΣΗΕΑ οφείλει να καταδικάσει άμεσα την ανατριχιαστική ανάρτηση, έστω και τώρα. Εννοείται ότι έχει ακυρωθεί και η δική μου προγραμματισμένη συνέντευξη. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω».

H συγγραφέας Έλενα Ακρίτα με ανάρτηςή της δημοσιεύει το επίμαχο σχόλιο της “A.V.” και γράφει: «Μου ζήτησαν συνέντευξη για το βιβλίο μου ‘Τα τάπερ της Αλίκης’ κι αρχικά είχα δεχτεί. Εννοείται ότι την ακυρώνω».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει: «Η χυδαία, ρατσιστική ανάρτηση της ‘Athens Voice’ βρωμάει κτηνωδία και απανθρωπιά! Αυτό δεν είναι ‘σχολιασμός με κριτική άποψη και χιούμορ’, όπως ισχυρίζεται αυτάρεσκα το site. Είναι ωμός και κτηνώδης ρατσισμός και φασισμός! Αυτό είναι το ‘νέο’ που φέρνει η Ν.Δ.;».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Όταν ο μισανθρωπισμός γίνεται αξία, έχουμε καθήκον να υψώσουμε τη φωνή μας. Όταν ο κοινωνικός κανιβαλισμός θριαμβεύει, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος».

Ο Δημήτρης Στούμπος: «Ακόμη και από επιπολαιότητα να θεωρήσουμε ότι γίνονται τέτοια σχόλια κάποιες φορές, είναι καθ’ υποτροπήν». «Πρέπει να γίνονται πολύ πιο συχνές παρεμβάσεις από την ΕΣΗΕΑ, να υπάρξουν και ανακοινώσεις, και για τέτοια ζητήματα και για άλλα» συνέχισε, αλλά τόνισε ότι «ξεκινάμε από την πολιτική ευθύνη, όχι απλά τη συνδικαλιστική. (...) Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση με την προπαγάνδα από ΜΜΕ φιλικά προς τη Ν.Δ. σε καθ’ υπερβολήν επίπεδο».

Τα παιδιά που δικαίωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στην καθιερωμένη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συνοδεία μιας νεαρής κοπέλας δεύτερης γενιάς μετανάστριας. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνοδεύσει στο Προεδρικό Μέγαρο την 23χρονη τότε Καντίτσα Σάνκο, κομμώτρια από τη Σιέρα Λεόνε και κάτοικο Αχαρνών, που με τη συμβολική της παρουσία είχε θίξει στα μάτια της πολιτικής και πολιτειακή ηγεσίας το θέμα χιλιάδων παιδιών μεταναστών που, ενώ γεννιούνταν σπούδαζαν και εργάζονταν στη χώρα μας, για το ελληνικό κράτος ήταν παράνομα.

Για την ιστορία να πούμε πως η Καντίτσα έφυγε απελπισμένη από την Ελλάδα το 2010. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την υποτροφία της και σήμερα ζει στο Λονδίνο. Δεν πρόλαβε να ζήσει τη στιγμή που με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα το 2015, η Βουλή ψήφισε την νομιμοποίηση και την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών. Ένα νομοσχέδιο που καταψήφισαν η Ν.Δ. και η Χ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL