Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Έτοιμα τα κανάλια για τον μαραθώνιο των εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτοιμα τα κανάλια για τον μαραθώνιο των εκλογών

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Με νωπή ακόμη τη μετάδοση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι έτοιμοι για μια ακόμη εκλογική βραδιά, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, μέσα στην οποία θα ξετυλιχθεί η δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού για την επόμενη τετραετία. Μια βραδιά με σασπένς, συγκινήσεις, πολιτικές αναλύσεις και εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα.

To exit poll, βασικός παράγοντας του τηλεοπτικού θεάματος εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά συγχρόνως εξαιρετικό εργαλείο εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, θα μεταδοθεί ως συνήθως ώρα 7 το απόγευμα, με το κλείσιμο της κάλπης. Η πρόσφατη διεξαγωγή του μάλιστα ένα μήνα πριν, στις ευρωεκλογές, θα δώσει τη δυνατότητα στους αναλυτές να συγκρίνουν τα αποτελέσματα ανά κύματα στη διάρκεια της ημέρας από διασκορπισμένα εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα και να πετύχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το αποτέλεσμα της κάλπης. Μάλιστα, στη δεύτερη εκτίμηση, γύρω στις 8 το βράδυ, οι αναλυτές ελπίζουν ότι θα περιορίσουν δραστικά το εύρος του αποτελέσματος που εκτιμούν και να το προσδιορίσουν με πιστότητα.


Δ. Αναγνωστοπούλου, Ηλ. Νικολακόπουλος και Γερ. Μοσχονάς το βράδυ των εκλογών στην ΕΡΤ

Τη συμμετοχή της στο κοινό exit poll αποφάσισε αυτή τη φορά η ΕΡΤ για τη μάχη της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η πρόσφατη εμπειρία εξάλλου της ανάθεσης έρευνας στην Kappa Research έδειξε ότι υπάρχει σύγκλιση των αποτελεσμάτων.

Επιπλέον το διαδικτυακό κανάλι One μένει εκτός συμμετοχής στο κοινό exit poll, στο οποίο θα συμμετέχουν μόνο τα πανελλαδικά κανάλια: Ο ΑΝΤ-1 με την εταιρεία Marc και εκλογικό αναλυτή τον Θωμά Γεράκη, ο Alpha με τη Metron Analysis και τον Στράτο Φαναρά, το Open με την Alco και τον Κωστή Παναγόπουλο, το Star με τον Δημήτρη Μαύρο της MRB.

Εκτός της κοινής προσπάθειας αναμένεται να βρεθεί και πάλι ο ΣΚΑΪ, ο οποίος είναι πιθανόν, όπως και στις ευρωεκλογές, να επιχειρήσει δική του δημοσκόπηση σε συνεργασία με τον Γ. Αράπογλου και την εταιρεία Pulse RC.

Ισχυρό χαρτί της ΕΡΤ είναι ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή Γεράσιμο Μοσχονά όχι μόνο είχαν μια πολύ καλή εκτίμηση για την κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά εγκαίρως εντόπισαν την τάση, ενημέρωσαν και επιβεβαιώθηκαν.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί παρακολουθούσαν και επικαλούνταν τις εκτιμήσεις του Ηλία Νικολακόπουλου. Βάσει του αποτελέσματος του exit poll εξάλλουαναμένονται επιπλέον εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών, την αυτοδυναμία ή όχι, την τύχη των μικρών κομμάτων, εάν θα καταφέρουν να βρίσκονται στην επόμενη Βουλή.

Γύρω στις 9 το βράδυ υπολογίζεται να μεταδοθεί η εκτίμηση της Singular Logic, της εταιρείας που συνεργάζεται για τη συλλογή των αποτελεσμάτων με το υπουργείο Εσωτερικών. Η εκτίμηση της Singular διαφοροποιείται από το exit poll καθώς βασίζεται σε πραγματικά αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα. Γι' αυτόν τον λόγο η απόκλιση από το πραγματικό ποσοστό της εκλογικής δύναμης των κομμάτων είναι της τάξεως δεκαδικού ψηφίου.

Τη δυνατότητα εκτίμησης με τόσο μεγάλη ακρίβεια και τόσο νωρίς δίνει η γρήγορη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων με τη μέθοδο Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων μέσω tablet και κινητών τηλεφώνων (SRT), απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα. Ήδη για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων αναμένεται να αξιοποιηθούν, όπως και στις ευρωεκλογές, 12.000 tablets και 4.700 κινητά, τα οποία θα επιταχύνουν σημαντικά την ενημέρωση.

Η βραδιά των εκλογών θα ξεκινήσει γύρω στις 5.30 - 6 το απόγευμα σε όλα τα κανάλια, σε έναν εκλογικό μαραθώνιο ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα μεσάνυκτα, με συντονισμό από τους κεντρικούς παρουσιαστές των καναλιών Δ. Αναγνωστοπούλου, Έ. Στάη, Ν. Χατζηνικολάου, Α. Σρόιτερ, Μ. Ζαχαρέα, Σ. Κοσιώνη.

Οι εκπομπές υπόσχονται να καταγράφουν όλες τις εξελίξεις οδεύοντας προς την τελική ευθεία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ζωντανές συνδέσεις από τα στρατηγεία των κομμάτων, με καλεσμένους στο στούντιο δημοσιογράφους, σχολιαστές, προσωπικότητες και πρωταγωνιστές της εκλογικής αναμέτρησης. Τις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και όλες τις αντιδράσεις σε απευθείας μετάδοση.

Αναλυτές και πολιτικά στελέχη θα σχολιάζουν τα αποτελέσματα, τα μηνύματα αλλά και την επόμενη ημέρα από την κάλπη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Μετά τη λήξη του εκλογικού μαραθωνίου και με το αποτέλεσμα προσδιορισμένο, τουλάχιστον για τα μεγάλα κόμματα, η ενημέρωση θα συνεχιστεί -έως τώρα είναι γνωστό για την ΕΡΤ και το Open- με τη μετάδοση της ροής ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Η ενημέρωση θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής με έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές, που καλύπτουν την εκλογική διαδικασία, με ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις και απευθείας συνδέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL