Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μηνύσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο

Από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με παράνομες, άτυπες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την περιοχή του Εβρου, που αφορούν και Τούρκους πολίτες, κατέθεσε χθες το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΕΣΠ, κατέθεσαν φάκελο με τα στοιχεία που έχουν με καταγγελίες για παράνομες, άτυπες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την περιοχή του Εβρου, που αφορούν και Τούρκους πολίτες, ιδίως για το χρονικό διάστημα από 27/4/2019 έως σήμερα. Επιπλέον, το ΕΣΠ υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τρεις μηνύσεις για να διαβιβασθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας, με εγκαλούντες πέντε Τούρκους πρόσφυγες και το ανήλικο παιδί δύο εξ αυτών.

Οι έξι πρόσφυγες που εκπροσωπούνται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη ζητώντας απαντήσεις για τις πράξεις που καταγγέλλουν ότι έλαβαν χώρα εις βάρος τους. Μεταξύ των εγκαλούντων βρίσκεται και μία νεαρή πρόσφυγας, η οποία κρατείται στις τουρκικές φυλακές, κατόπιν της καταγγελλόμενης παράνομης επαναπροώθησής της από την Ελλάδα στην Τουρκία, όπως τονίζουν, ενώ επισημαίνουν ότι στη διάθεση της Δικαιοσύνης υπάρχουν "πλήθος αποδεικτικών στοιχείων και η μαρτυρία του αδελφού της, ο οποίος κατοικεί στην Αθήνα", τα οποία και περιλαμβάνονται στη σχετική μήνυση και στοχεύουν στην επιβεβαίωση των αναφερόμενων από την ίδια περιστατικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο. Όπως μάλιστα επισημαίνει το ΕΣΠ, "μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση, ενώ οι καταγγελίες που αφορούν την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων συνεχίζουν να πληθαίνουν. Με την κατάθεση των τριών μηνύσεων και της αναφοράς στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στέκεται στο πλευρό των προσφύγων που είχαν το σθένος να καταγγείλουν επώνυμα αναφερόμενες μαζικές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται εις βάρος διωκόμενων προσώπων που αναζητούν προστασία στην Ελλάδα και καλεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διερευνήσουν αποτελεσματικά τις καταγγελίες αυτές".

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις