Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Άμεση κατάργηση της χρήσης ακατάλληλων χώρων για την κράτηση παράτυπων μεταναστών

Ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε ακατάλληλες...

Ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις κατά παράβαση του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου απευθύνουν 16 φορείς της κοινωνίας πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις καλούν την υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσουν στην άμεση κατάργηση της χρήσης ακατάλληλων χώρων για την κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τη σχετική νομοθεσία, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις συστάσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης και Εξευτελιστικής Μεταχείρισης.

Στην επιστολή τους αναφέρονται σε πλήθος προβλημάτων που συνδέονται με το σύστημα διοικητικής κράτησης σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και με τις συνθήκες κράτησης, ενώ υπογραμμίζουν τη χρήση ακατάλληλων χώρων για τη διοικητική κράτηση των παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο ακόμα και για μήνες, αναφέροντας ενδεικτικά τα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων, όπου δεν υπάρχει καν η δυνατότητα προαυλισμού των κρατουμένων. «Η διοικητική κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες αποτελεί μελανή κηλίδα για τη χώρα μας, την οποία οφείλουν οι αρμόδιες αρχές να εξαλείψουν» δήλωσε ο επικεφαλής της ΜΚΟ Αίτημα.

Την Ανοιχτή Επιστολή συνυπογράφουν: ΑΙΤΗΜΑ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, PRAKSIS, Solidarity Now, Refugee Legal Support Athens, European Council for Refugees and Exiles (ECRE), International Detention Coalition, Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (PICUM), Equal Rights Beyond Borders, Refugee Rights Europe, Border Criminologies - Oxford University.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο