Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ομόφωνα αθώοι οι αιτούντες άσυλο της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομόφωνα αθώοι οι αιτούντες άσυλο της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη

Η μισαλλοδοξία έχασε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, όπου δικάζονταν οι 108 αιτούντες άσυλο και οι δύο Έλληνες αλληλέγγυοι οι οποίοι είχαν συλληφθεί τα ξημερώματα της 22ας Απριλίου 2018 κατά την εκκένωση της πλατείας Σαπφούς, όπου ακροδεξιοί και οργανωμένοι οπαδοί είχαν επιτεθεί με πέτρες και κάθε είδους αντικείμενα εναντίον τους. Τότε, αντί να συλληφθούν οι δράστες της οργανωμένης ρατσιστικής επίθεσης, τα θύματα, οι αιτούντες άσυλο, συνελήφθησαν από την αστυνομία και σε βάρος τους είχαν σχηματιστεί δικογραφίες με τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Μάλιστα οι συλλήψεις τότε ήταν 120 καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες πρόσφυγες ήταν και 12 παιδιά.

Χθες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης έκρινε ομόφωνα αθώους όλους τους κατηγορουμένους για όλες τις κατηγορίες έπειτα και από την πρόταση του εισαγγελέα, δίνοντας τέλος στον δικαστικό εφιάλτη των προσφύγων, οι οποίοι βρέθηκαν από θύματα κατηγορούμενοι. Θυμίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο -στην πλειοψηφία τους Αφγανοί- είχαν βρεθεί τότε στην πλατεία Σαπφούς για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες στη Μόρια, ζητώντας παράλληλα να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για άσυλο ώστε να μπορέσουν να φύγουν από το νησί.

“Αυτή η απόφαση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς" τόνισε σε δήλωσή του, σε ανακοίνωση της ΜΚΟ HIAS Greece, ο διευθυντής της Βασίλης Κερασιώτης. "Το γεγονός και μόνο ότι 110 άτομα που συμμετείχαν σε ειρηνική διαμαρτυρία έχουν δικαστεί σε δικαστήριο, αφού υπέστησαν ρατσιστική επίθεση και δυσανάλογη χρήση βίας από την αστυνομία, είναι βαθιά ανησυχητικό".

"Από τη χρήση βίας για τη διάλυση ειρηνικής διαμαρτυρίας στην ποινική δίωξη των συμμετεχόντων, όλες οι αποφάσεις των αρχών που σχετίζονται με την υπόθεση δείχνουν προς την ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας - ένα φαινόμενο ευρύτερο από αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση και κατά συνέπεια ακόμη πιο ανησυχητικό. Το ελληνικό σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα διαμαρτυρίας σε όλους όσοι βρίσκονται στην δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους και οι αρμόδιες αρχές έχουν την υποχρέωση να το υπερασπιστούν για όλους, ανεξαρτήτως της ιθαγένειάς τους ή του καθεστώτος μετανάστευσης", σημειώνει η οργάνωση, η οποία είχε αναλάβει την υπεράσπιση 33 εκ των κατηγορουμένων.

Ακόμα να οριστεί η δίκη των κατηγορουμένων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2018, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τελικά κατάφερε να ταυτοποιήσει 26 εκ των δραστών του ρατσιστικού πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανάμεσα στους 26 ταυτοποιηθέντες βρίσκονται: ένας υπαξιωματικός του στρατού, ένα μέλος της Ν.Δ. (κατά δήλωση μάλιστα του ιδίου στο Facebook), πέντε γνωστά και ιδρυτικά μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης που εμπλέκονται και σε άλλες υποθέσεις απειλών ή επεισοδίων, στέλεχη της Χρυσής Αυγής τα οποία επίσης έχουν βρει πολιτική στέγη στην Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης και "συνδεσμίτες" ποδοσφαιρικών ομάδων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ ανέφεραν ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη κατά των 26, με το επιβαρυντικό στοιχείο του ρατσιστικού κινήτρου. Η δίκη ωστόσο των 26 ταυτοποιημένων κατηγορουμένων δεν έχει οριστεί ακόμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL