Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Θετική η στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική η στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες

Η χώρα μας έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια ως παράδειγμα αποφυγής αλλά και ως παράδειγμα αλληλεγγύης και εξακολουθεί να διαφέρει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που υποδέχθηκαν πρόσφυγες, όπως αποδεικνύει η έρευνα η οποία εκπονήθηκε από την Ipsos Greece για τον οργανισμό More in Common και χρηματοδοτήθηκε από το The Social Change Initiative. Την επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης της έρευνας πραγματοποίησε το HumanRights360. Οι αντιλήψεις περί της εθνικής ταυτότητας, της μετανάστευσης και των προσφύγων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ανθρώπων και η έρευνα εκπονήθηκε κατά το 2018.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, οι Έλληνες νιώθουν περισσότερο θυμό απέναντι στους πολιτικούς τους ηγέτες, είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον και αμφιβάλλουν για τα οφέλη της μετανάστευσης. Παρ’ όλα αυτά, το 64% αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους που εισέρχονται στην Ευρώπη και τα θετικά συναισθήματα προς τους πρόσφυγες ξεπερνούν τα αρνητικά συναισθήματα με 56% έναντι 17%. Συνολικά, οι Έλληνες είναι πιθανότερο να εκφράσουν ενσυναίσθηση απέναντι στους πρόσφυγες και απορρίπτουν την τάση να κατηγορούν τους μετανάστες για την κατάστασή τους.

Η έρευνα καταγράφει επίσης ότι τέσσερις στους πέντε Έλληνες αναφέρουν πως νιώθουν υπερηφάνεια για την ιστορία και την εθνική τους ταυτότητα, ποσοστό σημαντικά πιο υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η ισχυρή εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα δεν συνδέεται απαραιτήτως με συναισθήματα κατά των μεταναστών, με τους Έλληνες να θεωρούν τη συμπόνια και την αλληλεγγύη αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας.

Μάλιστα σε ποσοστό 64% δηλώνουν ότι, ως χριστιανική χώρα, η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει αυτούς που εισέρχονται στην Ευρώπη ως μετανάστες και, την ίδια ώρα, 72% θεωρεί ότι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους. Καταγράφεται επίσης μικρή υποστήριξη για επιθετικά εθνικιστές ιδέες, όπως πχ. η επιστροφή ασυνόδευτων ανηλίκων στις χώρες καταγωγής τους. Επίσης, το 94% του πληθυσμού συμφωνεί ότι όταν η κυβέρνηση νομοθετεί, βασική αρχή πρέπει να είναι η ίση, δίκαιη μεταχείριση όλων.

Η μελέτη εντοπίζει έξι διαφορετικές ομάδες στον ελληνικό πληθυσμό. Στο ένα άκρο του φάσματος, μία κατηγορία διατηρεί περισσότερες «ανοιχτές» απόψεις και τα μέλη της αποδέχονται περισσότερο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Στο άλλο άκρο, δύο άλλες κατηγορίες εμφανίζουν περισσότερες «κλειστές» απόψεις και αντιτίθενται περισσότερο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες (Εθνικιστές Διαφωνούντες και Ανήσυχοι Διαφωνούντες). Τρεις κατηγορίες ανήκουν στη μεσαία ομάδα, η οποία αποτελεί το 62% του συνολικού πληθυσμού. Αυτοί είναι οι Μετριοπαθείς Ανθρωπιστές, οι Ενστικτωδώς Πραγματιστές και οι Αποστασιοποιημένοι Συντηρητικοί.

Ωστόσο, η σχέση των Ελλήνων με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους αντανακλά ιστορικές ανησυχίες που συσχετίζονται με την Τουρκία και τη σχέση της με την Ελλάδα, με την πλειονότητα (57%) των Ελλήνων να απαντά στην έρευνα ότι πιστεύει στην «ασυμβατότητα» μεταξύ Ισλάμ και ελληνικής κοινωνίας, σημειώνει η έκθεση. Παρ’ όλα αυτά οι ανησυχίες αυτές συνυπάρχουν με μια ευρεία αναγνώριση της ύπαρξης διακρίσεων εις βάρος των μουσουλμάνων στην Ελλάδα και με μια σαφή πλειονότητα (68%) να εκφράζει ανησυχίες για την αύξηση του ρατσισμού.

Σχετικά με τη σχέση τους με την Ευρώπη, η έρευνα αποκαλύπτει ότι επικρατεί αίσθημα βαθιάς απογοήτευσης σχετικά με τον τρόπο που οι περιφερειακοί εταίροι αντιμετώπισαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Η πλειοψηφία (το 77%) των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα τους έχει κακοποιηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Παρόμοιο ποσοστό (73%) δεν εμπιστεύεται την Τουρκία ως εταίρο.

Τέλος, οι Έλληνες δείχνουν πολύ περιορισμένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς, εθνικά ή διεθνώς, ενώ καταγράφεται διάχυτη δυσπιστία στις κοινωνικές ομάδες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το 62% των Ελλήνων πιστεύει ότι ορισμένες ΜΚΟ επωφελούνται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση λαμβάνοντας χρήματα και χωρίς να βοηθούν τους πρόσφυγες στην πραγματικότητα, ενώ, παράλληλα, μόλις το 18% των Ελλήνων εμπιστεύεται τις εκθέσεις των ΜΜΕ σχετικά με τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL