Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Πρόσφυγες στο Σύνταγμα μετά την εκκένωση κατάληψης στα Εξάρχεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες στο Σύνταγμα μετά την εκκένωση κατάληψης στα Εξάρχεια

Στο Σύνταγμα βρίσκονται από το βράδυ της Πέμπτης πρόσφυγες, ανάμεσά τους μια έγκυος και οικογένειες, οι οποίοι έμειναν χωρίς στέγη μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης επί της οδού Μπουμπουλίνας 42.

Οι πρόσφυγες, Ιρανοί και Αφγανοί -ενώ στο κτήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έμεναν και λίγοι Ερυθραίοι-, είδαν την Πέμπτη τα ξημερώματα ένοπλους αστυνομικούς να μπαίνουν στο κτήριο και στη συνέχεια βρέθηκαν στο Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη για εξακρίβωση στοιχείων. Η αστυνομία είχε κάνει λόγο προχθές για 68 προσαγωγές από το κτήριο αυτό. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς όμως να έχουν πού να πάνε, ενώ, όπως καταγγέλλουν, δεν κατάφεραν να πάρουν τα πράγματά τους, ανάμεσα στα οποία είναι και πολύτιμα -εξαιτίας της δυσκολίας απόκτησής τους- έγγραφα, όπως ΑΜΚΑ.

Στις σκηνές που έχουν στήσει από το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος έχουν κρεμάσει χαρτόνια που γράφουν σε αγγλικά, φαρσί και τούρκικα, ότι δεν είναι εγκληματίες και ζητούν ασφαλή στέγη.

Όπως λένε οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία, κάποιοι από το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα πήγαν από το βράδυ της Πέμπτης στο Σύνταγμα και ζητούσαν να μάθουν πόσοι είναι, πόσες οικογένειες με μικρά παιδιά και πόσοι μόνοι άνδρες ώστε να βρεθούν θέσεις να φιλοξενηθούν εκεί. Ωστόσο οι πρόσφυγες εμφανίζονται δύσπιστοι εξαιτίας και παρελθόντων εμπειριών τους -π.χ. πολυήμερα κράτηση, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν μόνο για ένα βράδυ- και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής -όταν πήγε για δεύτερη φορά άνθρωπος από τον Ελαιώνα- παρέμεναν στο Σύνταγμα.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνιζαν στην "Α" ότι από το βράδυ της Πέμπτης, όταν και προέκυψε το ζήτημα, έστειλαν υπαλλήλους του υπουργείου και τους εξήγησαν ότι μπορούσαν να τους μεταφέρουν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας εντός Αττικής μέχρι τη Μ. Δευτέρα, οπότε θα μπορούσαν να βρεθούν θέσεις φιλοξενίας σε ξενοδοχεία. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρόκειται για 40 περίπου άτομα και ότι πριν την εκκένωση της κατάληψης δεν γνώριζαν πόσοι είναι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την κατάληψη για τους οποίους το υπουργείο θα έπρεπε να μεριμνήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL