Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Να διατηρηθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Δίκτυο για το ρατσιστικό έγκλημα

Να διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο καταπολέμησης του ρατσιστικού εγκλήματος ζητάει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (Δίκτυο) με τις παρατηρήσεις που δημοσίευσε σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.

"Η βελτίωση της αντιμετώπισης του ρατσιστικού εγκλήματος από τις αρχές στην πράξη, βάσει του άρθρου 81Α ΠΚ, συνηγορούν υπέρ της διατήρησής του προκειμένου να εδραιωθούν οι καλές πρακτικές και η κατανόηση του ρατσιστικού εγκλήματος από τις αρχές" υπογραμμίζει.

Όπως εξηγεί δε, "το άρθρο 79 παρ. 5 ΠΚ ήταν μια δοκιμασμένη και μη αποτελεσματική λύση", ενώ σημειώνει την "υποβάθμιση του ρατσιστικού κινήτρου σε στοιχείο που δύναται να λειτουργήσει σε βάρος του υπαιτίου".

Επιπλέον το Δίκτυο καλεί την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρου 81Α ΠΚ για τον επιπρόσθετο λόγο ότι αυτό θα επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας στις εκκρεμείς δίκες.

Επισημαίνει δε ότι "η κατάργηση του άρθρου 361Β ΠΚ δύναται να αποστείλει το μήνυμα ότι η διοργάνωση πρακτικών με καταφανώς ρατσιστικά χαρακτηριστικά, όπως η διανομή τροφίμων ‘μόνο για Έλληνες’, είναι κοινωνικά αποδεκτή και συμβατή, ως ποινικά μη κολάσιμη, με τις αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας".

Εκφράζει ακόμα την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που δύναται να έχει η προτεινόμενη διάταξη για εγκληματική οργάνωση στην έκβαση των εκκρεμών δικών, καθώς και για το μήνυμα που αποστέλλεται στις ομάδες οι οποίες τελούν πράξεις οργανωμένης ρατσιστικής βίας.

Τέλος, το Δίκτυο σημειώνει ότι το σχέδιο του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν ενσωματώνει τις ρυθμίσεις οι οποίες έχουν υιοθετηθεί προκειμένου να διευκολύνουν την υποστήριξη και την πρόσβαση θυμάτων ρατσιστικής βίας στη δικαιοσύνη.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο