Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Παραμένουν στα Διαβατά οι πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραμένουν στα Διαβατά οι πρόσφυγες

Ένταση προκλήθηκε πριν από λίγη ώρα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, που έχουν στήσει από χθες το βράδυ πρόσφυγες δίπλα στη δομή φιλοξενίας Διαβατών.

Οι συγκεντρωθέντες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια.

Αυτή την ώρα προσπαθούν να διαφύγουν από άλλες οδούς, ωστόσο όλη η περιοχή βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, έχουν κατασκηνώσει από χθες περίπου 500 πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό, κάλεσμα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Ράγκο, γίνεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος και να επιστρέψει στις δομές όπου φιλοξενείται.

«Ήδη, βρίσκονται σε ετοιμότητα λεωφορεία που έχουμε ναυλώσει για να επιστρέψουν πίσω στα ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τις δομές όπου φιλοξενούνται», είπε ο κ. Ράγκος, ξεκαθαρίζοντας ότι υποκινήθηκαν από μηνύματα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ανάμεσα τους υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας από άνδρες, που δεν ξέρω τι σκοπό έχει δημιουργώντας μια τέτοιου είδους ένταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι μέσα στη δομή φιλοξενίας λειτουργεί «info box», που ενημερώνει και καταγράφει τα άτομα που θέλουν να επιστρέψουν, ενώ το ίδιο γίνεται και από μεγάφωνα σε τέσσερις γλώσσες.

«Ενημερώνουμε διαρκώς ότι αυτό που συμβαίνει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προκειμένου να τους πείσουμε με διάλογο να φύγουν από το σημείο», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Παράλληλα στην Αθήνα, 50 περίπου πρόσφυγες, παραμένουν στις γραμμές του Σταθμού Λαρίσης θέλοντας να κινηθούν στα βόρεια της χώρας.

Σημειώνεται ότι σταδιακά, μειώνεται ο αριθμός των 200 περίπου προσφύγων, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονταν στο σταθμό Λαρίσης. Ήδη τα πρώτα πούλμαν μετέφεραν τους πρόσφυγες πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται.

«Γίνεται προσπάθεια να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι όλες οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διακινδυνεύουν πιο πολλά από αυτά που ελπίζουν να κερδίσουν. Τους ενημερώνουμε συνέχεια και ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος μετέβη με κλιμάκιο του υπουργείου στο σταθμό Λαρίσης. 

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ανασταλεί και όλοι οι επιβάτες αναχώρησαν με πούλμαν για τους προγραμματισμένους προορισμούς τους. Όσοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους επιβάτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν, υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη πάρει άσυλο και πρέπει να παρουσιαστούν στη δομή τους, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν, λόγω της γενικής απαγόρευσης.

Τα δρομολόγια του Προαστιακού από το σταθμό Λαρίσης επίσης δεν εκτελούνται. Μια ομάδα ανθρώπων σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, η οποία έπρεπε να επιστρέψει στην Πελοπόννησο, μετά από μεσολάβηση του κ. Κλάπα, τελικά αναχώρησε για τον προορισμό της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL