Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δύο νέες καταγγελίες ρατσιστικής βίας με δράστες αστυνομικούς και κουκουλοφόρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο νέες καταγγελίες ρατσιστικής βίας με δράστες αστυνομικούς και κουκουλοφόρους

Συμπληρώνονται πια δύο εβδομάδες που το αστυνομικό δελτίο έχει σχεδόν καθημερινά και μια ρατσιστική επίθεση. Η δεύτερη λοιπόν εβδομάδα κλείνει με την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Διακρίσεων και με ακόμα δύο ρατσιστικές επιθέσεις, με τη μία μάλιστα να έχει δράστες αστυνομικούς που χτύπησαν άγρια αιτούντα άσυλο κατά τη σύλληψη, η οποία συνοδεύτηκε από ρατσιστικές ύβρεις.

"Μαύρε, πήγαινε στη χώρα σου!"

Θύμα των αστυνομικών, σύμφωνα με καταγγελία του ΚΕΕΡΦΑ, είναι ο Αλί Σουαρί, ένας 20χρονος πρόσφυγας από τη Γουινέα. Έφτασε στη χώρα μας κυνηγημένος, έχοντας επιζήσει βασανισμού και απόπειρας δολοφονίας, πέρασε δύο χρόνια στη Μόρια και πριν από λίγους μήνες τελικά αφέθηκε να φτάσει στην Αθήνα. Σύμφωνα με την καταγγελία, από τότε του διεκόπη η παροχή των 90 ευρώ που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Για τον λόγο αυτό, επισκέφθηκε το γραφείο της Greece Cash Alliance Helpline, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Παρασκευοπούλου στα Πατήσια, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, στις 10 π.μ., για να ζητήσει βοήθεια ώστε να συνεχίσει να παίρνει τα 90 ευρώ. Στο ίδιο γραφείο είχε ξαναπάει αρκετές φορές και δεν κατάφερε να βρει λύση, όπως σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ, και αυτή τη φορά ο 20χρονος επέμεινε και, υπάλληλος κάλεσε την αστυνομία για να φύγει.

Αυτό όμως που ακολούθησε ήταν η σύλληψή του από δύο αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι "τον έβαλαν κάτω στον δρόμο τον κλώτσησαν στο πόδι όπου είχε παλιό τραύμα. Τον χτυπούσαν με γροθιές στο πρόσωπο και στην πλάτη για να του περάσουν χειροπέδες τραυματίζοντάς τον. Όταν ζήτησε να τον πάνε στο νοσοκομείο γιατί πονάει, αστυνομικός του απάντησε 'να πεθάνεις εδώ, όχι νοσοκομείο'. Όταν ρώτησε 'γιατί με χτυπάτε', πήρε την απάντηση 'μαύρε, πήγαινε στη χώρα σου'" σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, η οποία σημειώνει ότι
κρατήθηκε για μία ημέρα. Την Τρίτη μεταφέρθηκε στα δικαστήρια για να περάσει αυτόφωρο, όπου αναβλήθηκε η δίκη για σήμερα Παρασκευή και αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε να ερευνηθεί η υπόθεση και ακολούθησε η εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για πειθαρχική - διοικητική έρευνα για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", χθες το μεσημέρι πήγε ο 20χρονος για την επίσημη καταγγελία στο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Κουκουλοφόροι παραλίγο να σκοτώσουν μεταφραστή του ΕΣΠ

Μόλις δύο ώρες αργότερα, ακόμα μία ρατσιστική επίθεση ήρθε στην επιφάνεια, αυτή τη φορά εις βάρος πρόσφυγα διερμηνέα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και ενός φίλου του, οι οποίοι επέστρεφαν στο σπίτι τους. Η επίθεση συνέβη μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 19 Μαρτίου σε ένα στενό πάνω από την πλατεία Αυδή, στο κέντρο του Μεταξουργείου, από οκτώ Έλληνες με full face, όπως καταγγέλλει το ΕΣΠ και το σωματείο εργαζομένων του.

"'Από πού είστε, ρε; Και πού πάτε;'', ρώτησαν και όταν ο συνάδελφος και ο φίλος του, αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο, άρχισαν να τρέχουν προς αντίθετες κατευθύνσεις, οι φασίστες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και άρχισαν να τους κυνηγούν φωνάζοντας 'Πιάστε τους!'. Ο συνάδελφος σκόνταψε κι έπεσε, τρεις ή τέσσερις έπεσαν πάνω του και άρχισαν να τον κλωτσούν. Στην προσπάθειά του να προστατέψει το κεφάλι του, το κάλυψε με τα χέρια του και τότε τον μαχαίρωσαν στα χέρια. Βρήκε τη δύναμη να φωνάξει, να σηκωθεί, να τρέξει και να ξεφύγει. Στον φίλο του κατάφεραν να βάλουν τρικλοποδιά κι αφού έπεσε, τον κλωτσούσαν με μανία στο κεφάλι" καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του ΕΣΠ, τονίζοντας ότι από τύχη είναι ζωντανοί.

Ο διερμηνέας κατέθεσε μήνυση στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, όπως σημειώνει το ΕΣΠ, καταδικάζοντας παράλληλα όλες τις πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL