Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ρατσιστική επίθεση παρουσία της δημοτικής αρχής στα Βίλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστική επίθεση παρουσία της δημοτικής αρχής στα Βίλια

Μια ξεκάθαρα ρατσιστική επίθεση, στην οποία -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- ήταν παρούσα και η νυν δήμαρχος της περιοχής Γιάννα Κριεκούκη, είχαμε το απόγευμα της Παρασκευής σε ξενοδοχείο στα Βίλια που υποδέχθηκε οικογένειες προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ. Το ξενοδοχείο πρόκειται να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος Filoxenia, το οποίο υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι πρόσφυγες είχαν μόλις φτάσει από τα νησιά του Αιγαίου, όταν γύρω στα 70 άτομα με πέτρες και ξύλα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΔΟΜ, έφτασαν έξω από το ξενοδοχείο, όπου όχι απλά διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία προσφύγων -όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις αλλά πέταξαν πέτρες, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εισέβαλαν στο κτήριο του ξενοδοχείου φτάνοντας μέχρι τον πρώτο όροφο, όπου υπάρχουν δωμάτια στα οποία φιλοξενούνταν οικογένειες προσφύγων. Προξένησαν φθορές, στη ρεσεψιόν, σε τζάμια και στις πόρτες των δωματίων του πρώτου ορόφου ενώ έσπασαν και το λάπτοπ της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται και σε σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, οι εισβολείς με πυροσβεστήρα έσπασαν την πόρτα δωματίου όπου βρισκόταν ένας πατέρας με τα δύο ανήλικα κορίτσια του. Δεν έχει καταγραφεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Οι συγκεντρωμένοι έφυγαν όταν έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής ενώ περιπολικό παρέμεινε έξω από το ξενοδοχείο όλο το σαββατοκύριακο. Σημειώνεται ότι πρόσφυγες διαμένουν σε νοικιασμένα δωμάτια σε δεκάδες ξενοδοχεία σε όλη την ενδοχώρα, ωστόσο πουθενά δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής τέτοια επίθεση.

Πηγές του ΔΟΜ χαρακτήριζαν οργανωμένη την επίθεση. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καταδίκασαν απερίφραστα την τελευταία εκδήλωση ξενοφοβίας σημειώνοντας ότι περιμένουν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρχές, ώστε οι δράστες να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Δημοτικό Συμβούλιο εκτρόπων

Κατά τα άλλα χθες το απόγευμα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μάνδρας, στα Βίλια -αυτή τη φορά- με θέμα τους πρόσφυγες, το οποίο σημαδεύτηκε από έκτροπα μετά τις πρώτες ομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου εκλήθη και η αστυνομία εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης.

Τελικά, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διάβασε ψήφισμα -το οποίο στηρίχθηκε από όλους, πλην του ΚΚΕ- κατά της παραμονής των προσφύγων, όπως έγινε γνωστό. Σημειώνεται ότι και πέρσι -όταν είχε ακουστεί ότι ίσως χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για φιλοξενία προσφύγων- το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL