Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
"Μας οφείλουν οι Ευρωπαίοι γι' αυτά που κάνουμε" - Την αύξηση κατά 16% των αιτούντων άσυλο το πρώτο τρίμηνο του 2019 επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης* Δεσμεύτηκε για αποσυμφόρηση της Σάμου, «στην τελική διαδικασία» η κατασκευή του νέου hotspot / Δ. Βίτσας: Blame game τα περί του αριθμού των επιστροφών μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μας οφείλουν οι Ευρωπαίοι γι' αυτά που κάνουμε" - Την αύξηση κατά 16% των αιτούντων άσυλο το πρώτο τρίμηνο του 2019 επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης* Δεσμεύτηκε για αποσυμφόρηση της Σάμου, «στην τελική διαδικασία» η κατασκευή του νέου hotspot / Δ. Βίτσας: Blame game τα περί του αριθμού των επιστροφών μεταναστών

«Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτώ ούτε θα ανεχθώ ότι η Ελλάδα από προστάτιδα δύναμη της ανθρωπιάς είναι κίνδυνος» υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας απορρίπτοντας, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, την κριτική που γίνεται για τον χαμηλό αριθμό επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία. «Έρχονται και αυτοί και μας κουνάνε το δάχτυλο. Και κοιτάω και λέω, τι επιστροφές κάνει η Γερμανία στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, που έχει και καλές σχέσεις; Τίποτα» πρόσθεσε ο Δ. Βίτσας κάνοντας λόγο για «blame game».

«Πηγαίνω στην Επιτροπή και ρωτάω: Ποιο είναι το αντίστοιχο σύστημα στην Ιταλία; Ποιο είναι το αντίστοιχο σύστημα στη Μάλτα; Ποιο είναι το αντίστοιχο σύστημα στη Γαλλία, στην Ισπανία; Δεν υπάρχουν συστήματα» σημείωσε ο Δ. Βίτσας παρατηρώντας ότι «μας οφείλουν οι Ευρωπαίοι γι’ αυτά που κάνουμε για το μεταναστευτικό».

Αύξηση κατά 16% των αιτούντων άσυλο, στην πρώτη θέση πλέον οι Αφγανοί

Ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρατηρείται αύξηση κατά 16% των αιτούντων άσυλο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018. «Δυστυχώς, η πίεση, αν και σε σχέση με το 2015 έχει πέσει κατά 97%, παραμένει υψηλή» σχολίασε ο Δ. Βίτσας επισημαίνοντας ότι υπάρχει παράλληλα αλλαγή στην εθνική καταγωγή των αιτούντων ασύλου. «Τους πρώτους μήνες του 2019 παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή. Έχει περάσει στην πρώτη θέση το Αφγανιστάν, δηλαδή δεν έχουμε πια ιδιαίτερα εισερχόμενους από τη Συρία», παρατήρησε.

Ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, ο υπουργός παρατήρησε ότι από τα λίγο παραπάνω από 3.000 που βρίσκονται στη χώρα, τα 2.000 μένουν σε συγκεκριμένες δομές του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ τα άλλα σε safe zone και ξενοδοχεία. Ο Δ. Βίτσας παρατήρησε ότι το υπουργείο προσπαθεί να λύσει το ζήτημα της υποπροστατευτικής φύλαξης, ώστε να απομακρυνθούν τα 22 ανήλικα προσφυγόπουλα που βρίσκονται εκεί.

Επίσης έδωσε στοιχεία και για την είσοδο προσφύγων από τον Έβρο. Ενημέρωσε ότι το 2017 πέρασαν 5.500 πρόσφυγες, ενώ το 2018, 15.500 πρόσφυγες, από τους οποίους όμως τα δύο τρίτα ήταν Κούρδοι από το Αφρίν που αποχώρησαν μετά την ήττα τους.

«Το πρόβλημα της Σάμου θα το λύσω»

Σε σχέση με τη δύσκολη κατάσταση του προσφυγικού στη Σάμο, ο Δ. Βίτσας διαβεβαίωσε ότι «το πρόβλημα της Σάμου θα το λύσω» θυμίζοντας ότι την Πέμπτη έφυγαν από το νησί 380 άτομα και «θα φύγουν όλοι». Ο Δ. Βίτσας ενημέρωσε ότι η κατασκευή του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα Σφαγεία είναι «στην τελική διαδικασία». Το κόστος συντήρησης θα είναι περίπου 10.000-12.000 ευρώ τον μήνα και θα μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι από τους περίπου 4.000 πρόσφυγες της Σάμου θα έχουν ήδη μετακινηθεί στην ενδοχώρα.

Ο Δ. Βίτσας απέρριψε τα περί «φωτογραφικής» προκήρυξης για τον διορισμό του Μ. Κλάπα

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απέρριψε τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Θόδωρου Παπαθεοδώρου ότι ο Μιλτιάδης Κλάπας διορίστηκε τομεακός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης με «φωτογραφική» προκήρυξη. Τόνισε ότι «η συνέντευξη δεν παίρνεται από το υπουργείο, αλλά από το ΑΣΕΠ. Θα φτιάξουμε τώρα μια θεωρία συνωμοσίας, ότι ελέγχω και το ΑΣΕΠ και τους λέω και τι ερωτήσεις θα κάνουν;» αναρωτήθηκε χαρακτηρίζοντας «περίεργο» τον ισχυρισμό ότι η προκήρυξη ήταν «φωτογραφική» «για τουλάχιστον δύο ανθρώπους».

Ο Δ. Βίτσας εξήγησε ότι «επέλεξα τον κ. Κλάπα, γιατί θεωρώ τον Δημήτρη, τον κ. Παντελάτο δηλαδή, πιο επιχειρησιακό» και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να επιλέξω. Επέλεξα αυτόν που θεωρώ καταλληλότερο στην παρούσα φάση για το καλό και του υπουργείου, αλλά και της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL