Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Αναγκαία μια ολοκληρωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναγκαία μια ολοκληρωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού

Με έμφαση στο πώς θα κρατηθούν οι αιτούντες άσυλο μακριά από το ευρωπαϊκό έδαφος και πώς θα γίνει η διαχείριση της μετανάστευσης στη χώρα μας παρουσιάστηκε χθες, μία ημέρα πριν το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., έκθεση από την Κομισιόν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτά που είναι ακόμη αναγκαία για την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων όσο και μελλοντικών προκλήσεων. Παράλληλα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε στη μείωση των αφίξεων και ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο και μεταναστών καθώς και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η επικείμενη σύνοδος στις 21-22 Μαρτίου δεν περιλαμβάνει στα βασικά θέματα της ατζέντας το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί τρία συναπτά έτη οι αριθμοί των αφίξεων μειώνονται σταθερά και τα σημερινά επίπεδα φτάνουν μόλις στο 10% των ανώτατων επιπέδων του 2015. Επιπλέον, το 2018 εντοπίστηκαν περίπου 150.000 περιπτώσεις παράτυπης διέλευσης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Παράληλα όμως τονίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων έχει μειωθεί, δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον αν ληφθεί υπόψη η πιθανή συνέχιση της μεταναστευτικής πίεσης. Συνεπώς, η Επιτροπή επισημαίνει πως είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των συνόρων.

Στα προτεινόμενα μέτρα για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνονται: η ενίσχυση της στήριξης στο Μαρόκο, γιατί οι αφίξεις μέσω της διαδρομής της δυτικής Μεσογείου έχουν αυξηθεί σημαντικά, η βελτίωση των άθλιων συνθηκών στη Λιβύη, η διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα και οι προσωρινές ρυθμίσεις σχετικά με την αποβίβαση.

Για την Ελλάδα δε σημειώνεται πως αν και, χάρη στη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, εξακολουθούν να εξασφαλίζονται «σημαντικά μειωμένες» αφίξεις στα ελληνικά νησιά, τα βασικά προβλήματα στη χώρα όσον αφορά τις επιστροφές, την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και την κατάλληλη στέγαση παραμένουν «άλυτα».

Δ. Αβραμόπουλος: Ανησυχητικές οι συνθήκες διαβίωσης και ο υπερπληθυσμός στην Ελλάδα

Ο Δ. Αβραμόπουλος στη συνέντευξή του, επαναλαμβάνοντας τα περί μείωσης αφίξεων, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά και στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες για την εξασφάλιση νόμιμων οδών και την επίσπευση των επιστροφών.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις Αβραμόπουλου, η μεταναστευτική πίεση προς την Ελλάδα έχει μειωθεί, από 12.000 αφίξεις την ημέρα το 2015 σε μόλις 81 το 2018, γεγονός που χρέωσε στα 2 δισ. οικονομικής στήριξης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στον υπεπληθυσμό των νησιών, κάτι που επιβάλλει όμως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, είπε πως «οι άθλιες συνθήκες και ο συνωστισμός παραμένουν πολύ ανησυχητικό ζήτημα» και κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να καθιερώσουν άμεσα μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική», που θα διασφαλίζει καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους.

Επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε «προτεραιότητα τον καθορισμό προσωρινών μέτρων για την αποβίβαση».

«Περιμένω στο αυριανό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών όλα τα κράτη - μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημείωσε αναφορικά με την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ασύλου, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να είναι το «κληροδότημα» αυτής της Επιτροπής.

Τέλος, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ρουμανική προεδρία σχετικά με τον μηχανισμό προσωρινών αποβάσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμμετάσχουν «περισσότερα κράτη - μέλη» με την πλήρη στήριξη της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός προσωρινών αποβιβάσεων είναι πρόταση της Επιτροπής η οποία αφορά την κατασκευή κέντρων αποβίβασης σε ευρωπαϊκά εδάφη με τη σύμφωνη γνώμη των εν λόγω κρατών - μελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL