Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μήνυμα Βίτσα στις Βρυξέλλες: / Μήνυμα Βίτσα στις Βρυξέλλες: Μετεγκατάσταση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Βίτσα στις Βρυξέλλες: / Μήνυμα Βίτσα στις Βρυξέλλες: Μετεγκατάσταση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης

Στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, στην οριακή κατάσταση της Σάμου αλλά και στην ανάγκη ύπαρξης μεταβατικού ευρωπαϊκού μηχανισμού καθώς και ενός προγράμματος μετεγκατάστασης αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στο think tank «Vocal Europe» που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών. Κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Έτσι η Ελλάδα καταγράφεται πρώτη σε σχέση με τον πληθυσμό της ως προς τις αιτήσεις ασύλου και μόλις τρίτη σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, πολύ μεγαλύτερες χώρες".

"Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν οι ροές, γιατί έχουμε καθημερινά ροές. Όχι υψηλές, αλλά όσοι έρχονται, προστίθενται στους υπάρχοντες" είπε, συμπληρώνοντας ότι το τρίτο που πρέπει να γίνει είναι "να ευοδωθεί η προσπάθεια που κάνουμε, η οποία πέτυχε στα τέσσερα από τα πέντε νησιά, δηλαδή στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο, αλλά δεν έχει πετύχει ακόμη στη Σάμο. Εκεί η κατάσταση είναι οριακή και προσπαθούμε ενισχύοντας το ιατρικό προσωπικό και τις υπηρεσίες ασύλου, ώστε να πάρουμε από τα νησιά, και ειδικότερα από τη Σάμο, μέσα στον Μάρτιο, 3.000 ανθρώπους που είτε έχουν χαρακτηριστεί ως ευάλωτοι είτε λαμβάνουν άσυλο»/

Μιλώντας για τη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, από τη μια σημείωσε ότι «χρειάζεται η Τουρκία να δώσει τις εγγυήσεις που έδωσε για τους Σύρους πολίτες και σε πολίτες που προέρχονται από άλλες χώρες" και από την άλλη πρόσθεσε πως "το δεύτερο ζήτημα είναι ότι, με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, υπάρχει μια διαδικασία που επιβάλλει να εξετάζεται ατομικά το κάθε αίτημα ασύλου. Από αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω".

Για την αναθεώρηση του «Δουβλίνου», ανέφερε ότι "αυτή τη στιγμή κάποιες λίγες χώρες εμποδίζουν το να υπάρξει το 'Δουβλίνο IV'. Η Ελλάδα έχει συμβάλει πολύ στο να βρεθεί μια κοινή λύση" και επανέλαβε τις ελληνικές προτάσεις περί μεταβατικού μηχανισμού, ενώ επισήμανε ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό "είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το διαχειριστούμε με ανθρωπιά».

Μίλησε επίσης για την αύξηση των αφίξεων στον Έβρο, ενώ αναφερόμενος στην ένταξη προσφύγων και μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο σημείωσε ότι είναι «κάτι που δεν είναι εύκολο σε μια χώρα που έχει 18% ανεργία. Σχεδιάζουμε τα επόμενα δύο χρόνια 20.000 άνθρωποι να έχουν ενταχθεί στην κοινωνία. Οι βασικές διαδικασίες ένταξης είναι τρεις:

* Το ένα είναι να μάθουν ελληνικά. Τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν ελληνικά και αγγλικά. Έχουμε 12.500 παιδιά στα σχολεία σήμερα.

* Το δεύτερο είναι να εκπαιδευτούν ή να αναγνωρίσουμε τις εργασιακές ικανότητες που ήδη έχουν.

* Το τρίτο είναι να βρούμε δρόμους προς την αγορά εργασίας. Ήδη ξεκινάμε δύο προγράμματα. Το ένα πρόγραμμα, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφορά την αγροτική οικονομία και 2.000 ανθρώπους που θα εκπαιδευτούν και θα μπορούν να δουλέψουν στην αγροτική οικονομία. Το άλλο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, αφορά 3.000 ανθρώπους που θα ασχοληθούν με τον τομέα του τουρισμού. Τα πιλοτικά προγράμματα ένταξης που κάναμε στη Θήβα και τη Λιβαδειά πήγαν περίφημα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL