Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΜΑΝΩΛΑΔΑ: / Μανωλάδα: Παρέμβαση του ΣΕΠΕ για αδήλωτη εργασία σε φραουλοχώραφα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΑΝΩΛΑΔΑ: / Μανωλάδα: Παρέμβαση του ΣΕΠΕ για αδήλωτη εργασία σε φραουλοχώραφα

Να αποδοθούν ευθύνες στους εργοδότες που κρατούσαν αδήλωτους 355 εργάτες γης στη Μανωλάδα και τον καταυλισμό τους, που έγινε παρανάλωμα του πυρός το περασμένο καλοκαίρι, ζητάει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Όπως έγινε γνωστό χθες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διαβίβασε τη μηνυτήρια αναφορά του ΣΕΠΕ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά 355 μετανάστες, κυρίως από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, οι οποίοι δούλευαν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, δεν είχαν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπως και ο καταυλισμός όπου διέμεναν καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά τον περασμένο Ιούνιο.

Τα καταλύματα ήταν ακατάλληλα για διαβίωση, κατασκευασμένα από σίδερα, καλάμια και νάιλον. Είναι ενδεικτικό ότι πριν ξεσπάσει η φωτιά είχαν σημειωθεί εκρήξεις εξαιτίας των φιαλών υγραερίου που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για να μαγειρεύουν.

Τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης είχε υπογραμμίσει πρόσφατα και το Manolada Watch, πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα.

Εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά που διαβίβασε, η κ. Δημητρίου ζητάει επίσης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγηθεί άδεια παραμονής στους μετανάστες εργάτες καθώς απώλεσαν όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους τα οποία κάηκαν.

Σύμφωνα με τα άρθρα 88-89 του Νόμου 4052/2012, οι εισαγγελικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν κατά την κρίση τους άδεια παραμονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL