Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Επείγουσα δράση για την αποσυμφόρηση των νησιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επείγουσα δράση για την αποσυμφόρηση των νησιών

Ο επίτροπος και οι αρμόδιοι υπουργοί στη χθεσινή δίωρη σύσκεψη εργασίας

Σε κοινή επείγουσα δράση για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου συμφώνησαν χθες το απόγευμα, κατά τη δίωρη σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μόρια και τη Σάμο και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε -κατά τις ίδιες πηγές- η επιτάχυνση των διαδικασιών από τις επιτροπές προσφυγών.

"Οι εικόνες που ήρθαν από τα νησιά τον τελευταίο καιρό επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μιας σειράς προβλημάτων. Ως Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος γι’ αυτά τα ζητήματα βγαίνω από αυτή τη συνάντηση ικανοποιημένος, διότι διαπίστωσα ότι όλες οι διαδικασίες που έχουν υιοθετηθεί οδηγούν προς τον κοινό για όλους μας στόχο, αυτές οι εικόνες να μην υπάρχουν πια. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αυτοί, που διέρχονται τα ευρωπαϊκά σύνορα θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και σωστής αντιμετώπισης και τα σχήματα που λειτουργούν στα νησιά και στην ενδοχώρα να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις γρήγορα και αποτελεσματικά" δήλωσε βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Δ. Αβραμόπουλος.

Όπως πρόσθεσε: "Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες στα νησιά και εκτιμώ πως, με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και με συντονισμένες ενέργειες ανάμεσα σε όλα τα υπουργεία, και κυρίως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο διαχειρίζεται ο κ. Βίτσας, με τον οποίο εδώ και καιρό έχουμε μια πολύ στενή και καλή συνεργασία, η Ελλάδα θα είναι πρότυπο και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Ανέφερε επίσης ότι "τα μεγάλα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, δεν θα πάψει, όμως, αυτό το φαινόμενο (σ.σ.: μετανάστευση - προσφυγιά) να συνεχίσει να υπάρχει για τα προσεχή χρόνια. Η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη, γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, με παγκόσμιες διαστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά και η ίδια η χώρα, έχοντας αναλάβει με υπευθυνότητα αυτή την αποστολή, αυτό τον ρόλο, θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υφίστανται".

Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι "υπάρχουν πράγματα που ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή, θα έλεγα, υπερακόντισε, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ζητήσαμε μπορεί να μας παράσχει, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριακές καταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά, και ιδιαίτερα στη Μόρια της Λέσβου και τη Σάμο, να έχουν κατά πολύ απαλυνθεί. Βέβαια, είναι ευτυχές το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία για τον βιολογικό καθαρισμό της Μόριας, οπότε πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει και αυτό το έργο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL