Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Σήμερα και αύριο στο Σάλτσμπουργκ - Ούτε τώρα αναμένονται αποφάσεις / Με επίκεντρο το μεταναστευτικό η άτυπη σύνοδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα και αύριο στο Σάλτσμπουργκ - Ούτε τώρα αναμένονται αποφάσεις / Με επίκεντρο το μεταναστευτικό η άτυπη σύνοδος

Το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και το Brexit θα βρεθούν άλλη μια φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων της άτυπης συνόδου κορυφής σήμερα και αύριο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια απόφαση.

«Το ζήτημα του τερματισμού της μεταναστευτικής κρίσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών - μελών και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Εάν ορισμένοι θέλουν να λύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, θα παραμείνει άλυτη» σημειώνει στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 αρχηγούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επανεμφανίστηκαν οι «εντάσεις» μεταξύ των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τις ροές των μεταναστών.

Θυμίζουμε ότι κατά τη σύνοδο του Ιουνίου είχε παρουσιαστεί πια ξεκάθαρα η διχοτόμηση της Ε.Ε., με τις χώρες του Βίσεγκραντ να αποτελούν το ένα "στρατόπεδο" με τις γνωστές τους θέσεις για το μεταναστευτικό και από την άλλη να τοποθετούνται χώρες όπως η δική μας, οι οποίες επιθυμούν ευρωπαϊκή αντιμετώπιση και διαμοιρασμό των ευθυνών στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές του ΑΠΕ η ιδέα για τη δημιουργία «πλατφορμών» αποβίβασης σε τρίτες χώρες δεν βρίσκει την ανταπόκριση που επιθυμούσαν κάποιοι αρχηγοί.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του Ντ. Τουσκ, αναμένεται να συζητηθούν στο σημερινό δείπνο η περαιτέρω συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, αλλά και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μίας συνόδου κορυφής Ε.Ε. και λίγκας αραβικών χωρών στις αρχές του 2019.

Επιπλέον η δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής θα έχει κύριο θέμα την ασφάλεια, όπου αναμένεται να εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αρχών των κρατών - μελών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων και τη διασφάλιση της προστασίας στον κυβερνοχώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL