Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Δ.Βίτσας: Η κατάσταση στη Μόρια οφείλεται στην αύξηση των προσφυγικών ροών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ.Βίτσας: Η κατάσταση στη Μόρια οφείλεται στην αύξηση των προσφυγικών ροών

«Το ίδιο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τα μέσα Αυγούστου χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μόρια ως οριακή και είπε ότι οφείλεται, στην αύξηση των ροών των αιτούντων άσυλο ή διεθνή προστασία στα νησιά, κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο ίδιος πρόσθεσε μιλώντας «στο Κόκκινο 105,5» ότι «είναι 34 οι δομές, από τις οποίες στις 26 η κατάσταση είναι πολύ καλή. Αυτό δεν δικαιολογεί την κακή κατάσταση σε ορισμένα από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης».

Όπως ανέφερε, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής «από τις 11 Σεπτεμβρίου, από την Μόρια έχουν φύγει προς την ηπειρωτική Ελλάδα 772 άτομα, είτε έχοντας πάρει άσυλο είτε επειδή είναι χαρακτηρισμένοι ως ευάλωτοι. Το ίδιο διάστημα, έχουν φτάσει 816 άτομα».

Παρά το ότι «κεντρικό στοιχείο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας -και γι' αυτό δίνονται τόσα χρήματα- είναι να μηδενιστούν, να μειωθούν στο ελάχιστο οι ροές, το 2018 ως τώρα έχουν έρθει στα νησιά και μέσω του Έβρου 30.000 άτομα. Η Μόρια είναι το μεγαλύτερο κέντρο ταυτοποίησης στα νησιά και δέχεται τους περισσότερους, δέχθηκε 816 από τις 11 Σεπτεμβρίου όταν σε όλα τα νησιά έχουν έρθει 1.350. Εκεί βρίσκονται συνολικά πάνω από 8.000 άτομα, οι περισσότεροι μέσα στη Μόρια αλλά και σε τρία οικόπεδα απ' έξω».

Ο Δημήτρης Βίτσας συνέχισε λέγοντας ότι ως το τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η δημιουργία 3.000 επιπλέον θέσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης εκτίμησε ότι με βάση τα παραπάνω και εάν ανακοπούν οι ροές, «μέσα στον Οκτώβριο θα έχει επανέλθει η Μόρια σε πολύ καλύτερη κατάσταση, όταν τον Μάιο ήταν εκεί 7.000 άνθρωποι».

Είναι χαρακτηριστικό, κατά τον ίδιο, ότι «τα δύο τρία αυτών που είναι στη Μόρια έχουν έρθει το καλοκαίρι. Αν αύριο πρωί παίρναμε από την Μόρια 4.000 ανθρώπους. θα εξομαλυνόταν τελείως η κατάσταση. Αλλά αν οι ροές δεν διακοπούν, σε δύο μήνες αυτός ο αριθμός θα αντικατασταθεί», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αυτή την στιγμή, όπως είπε ο κ. Βίτσας, οι άνθρωποι που πρέπει να εξυπηρετηθούν στην Ελλάδα είναι περίπου 70.000, από τους οποίους 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, κοντά στους 25.000 σε κέντρα φιλοξενίας με οικίσκους και άλλοι 18.000-19.000 είναι κατά κύριο λόγο στα νησιά.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι κεντρικό ζήτημα είναι αυτό της ανακατανομής. «Δεν είναι δυνατόν αυτό το βάρος, είτε προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο είτε από την βόρεια Αφρική, να μην αντιμετωπίζεται συλλογικά» και προειδοποίησε για την πιθανότητα μίας μεγάλου μεγέθους σύρραξης στην Ιντλίμπ της Συρίας.

«Λέμε για την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία δέχεται μεγάλες προσφυγικές πιέσεις. Αν η ΕΕ δεν ρίξει το βάρος της ώστε να υπάρξουν διαδικασίες ειρήνευσης σε αυτές τις χώρες, το πράγμα θα γυρνάει και θα γυρνάει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Ένα ακόμη ζήτημα», προσέθεσε, «είναι το πώς πιέζει η ΕΕ ώστε στις χώρες καταγωγής να υπάρχει η δυνατότητα και εθελοντικών επιστροφών και να έχουν εκεί ζωή οι άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν π.χ. να στέλνεται αεροπλάνο στο Πακιστάν και να επιστρέφεται από το Πακιστάν ακριβώς όπως έφυγε. Στην ατζέντα δεν μπορεί να είναι μόνο η διαχείριση των συνόρων και με λογικές που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, ο Δ.Βίτσας δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, η Συνθήκη της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL