Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμοί προσφυγόπουλων στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμοί προσφυγόπουλων στη Μόρια

Έκκληση για την "επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης" απηύθυναν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) μιλώντας για "κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες".

Όπως επισημαίνουν, κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί.

"Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των ΓΧΣ διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες", επισημαίνουν.

«Το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος», λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ στην Ελλάδα.

«Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μεταγκάτασταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των ΓΧΣ.

Δ. Βίτσας: Εξαρτόμαστε από τις ροές

"Είμαι ο πρώτος που είπα ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή. Το πράγμα εξαρτάται όσον αφορά στη Μόρια, αλλά και σε όλα τα νησιά, από τις ροές", ανέφερε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Alpha 9,89» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας.

Ενδεικτικά σημείωσε ότι "από τη Λέσβο, από τον Ιούνιο μέχρι και χθες, έχουν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας. Την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700 άνθρωποι. Άρα, από τις 8.500 περίπου που είναι στη Μόρια, το 70% βρίσκεται τρεις μήνες στη Λέσβο".

"Το δεύτερο είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ανέδειξα και στη Διάσκεψη των Υπουργών", είπε τονίζοντας την ανάγκη παρέμβασης στις χώρες που γεννιούνται τα μεταναστευτικά κύματα και στην ανάγκη ανακατανομής στην Ε.Ε., στηλιτεύοντας την στάση των χωρών του Βίζεγκραντ. "Ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτό το ζήτημα είναι να πάρεις την ατζέντα της Ακροδεξιάς ή κομμάτια της ατζέντας της Ακροδεξιάς και να την κάνεις δική σου ατζέντα, τότε έχασες στα σίγουρα", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL