Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ενίσχυση και υπερεξουσίες στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και την Υπηρεσία Ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενίσχυση και υπερεξουσίες στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και την Υπηρεσία Ασύλου

Περισσότερη ενίσχυση και αρμοδιότητες θα λάβουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και της Υπηρεσίας Ασύλου σύμφωνα με τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανέλυσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος μίλησε για σημαντική αναβάθμισή τους προκειμένου να υπάρξει «περισσότερη Ευρώπη εκεί όπου χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη». Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα ενισχυθεί με προϋπολογισμό 11,3 δισ. ευρώ και με 10.000 άτομα προσωπικό αποσπασμένο από τις χώρες της Ε.Ε., το οποίο θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής φύσης, δηλαδή την έγκριση ή την απόρριψη εισόδου και την κράτηση των παράνομα εισερχομένων υπό την αιγίδα και τον έλεγχο των κρατών-μελών όπου επιχειρεί αυτό το προσωπικό. Στις αρμοδιότητες των δύο υπηρεσιών θα περιλαμβάνεται και η διαχείριση των «κέντρων ελέγχου» για την ταυτοποίηση όσων εισέρχονται και την επίσπευση των επιστροφών όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, όπως σημείωσε.

«Δεν προτείνουμε τη στρατικοποίηση της Ε.Ε., αλλά την πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων διατηρώντας τις αξίες της ανοιχτής και φιλόξενης Ευρώπης» είπε, συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου θα συνδράμει στη διαφύλαξη της ασφάλειας στο εσωτερικό της Ε.Ε. και στην παροχή προστασίας σε όσους τη χρειάζονται με «ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Σχετικά με τη δημιουργία «πλατφορμών» επιβίβασης σε τρίτες χώρες, όπου δηλαδή θα επιβιβάζονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες θα διασώζονται στη θάλασσα, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η ιδέα των στρατοπέδων δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί», αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι η «συνεργασία» με τις τρίτες χώρες. Τόνισε επίσης ότι διεξάγονται συζητήσεις «σε όλα τα επίπεδα» για μια «πραγματική περιφερειακή πολιτική έρευνας, διάσωσης και αποβίβασης».

"Τα κέντρα υποδοχής των νησιών είναι γεμάτα"

Επιπλέον, ο Δ. Αβραμόπουλος αναμένεται να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη προκειμένου να συναντηθεί με τους νέους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό. Κατά τα άλλα, σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και στη Μόρια, ο επίτροπος απάντησε ότι «έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι ανησυχητική και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής» και συμπλήρωσε ότι τα κέντρα στα νησιά είναι «γεμάτα» και αυτό έχει επιπτώσεις στις «ανθρωπιστικές συνθήκες».

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα για το μεταναστευτικό πλησιάζει τα 1,6 δισ. ευρώ, «ένα πολύ σημαντικό ποσό», το οποίο οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν πού έχει πάει και το ζητούμενο είναι να υπάρξουν «αποτέλεσμα» και «συνθήκες απόλυτης διαφάνειας». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι τα νησιά «δυσκολεύουν την κατάσταση», τονίζοντας ότι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι η αποτελεσματική εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL