Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Τι προβλέπει η διμερής συμφωνία για τις επιστροφές αιτούντων άσυλο και τις επανενώσεις οικογενειών / Συνεργασία για το προσφυγικό μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι προβλέπει η διμερής συμφωνία για τις επιστροφές αιτούντων άσυλο και τις επανενώσεις οικογενειών / Συνεργασία για το προσφυγικό μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου

Οι τελευταίες επιστολές μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων για ζητήματα μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί και να περάσει στην εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών για τις επιστροφές αιτούντων άσυλο και τις επανενώσεις οικογενειών. Την εικόνα αυτή έδιναν σε δηλώσεις τους η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας την Παρασκευή.

Στις επιστολές αυτές θα επισυνάπτεται διμερής «Διοικητική διευθέτηση» (Administrative Arrangement), όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, η οποία θα ορίζει ότι:

- Η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας ο οποίος θα εντοπίζεται σε έλεγχο στα γερμανοαυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από την 1η.7.2017 και μετά.

- Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή την επιστροφή εφόσον προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις της συμφωνίας.

- Η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές εντός του πλαισίου του Κανονισμού του Δουβλίνου και τις οποίες είχε ώς τώρα παγώσει (περί τις 2.000).

- Η Γερμανία δεσμεύεται να εξετάσει εντός διμήνου τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης.

- Οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τη «Διοικητική διευθέτηση» με δυνατότητα αναθεώρησης ανά τρίμηνο".

Ως προς το περιεχόμενο των επιστολών, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει ότι θα δηλώνεται ότι: “Ελλάδα και Γερμανία δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση. Η Ελλάδα και η Γερμανία δεσμεύονται να στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης επί του νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου εντός του 2018 επί τη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθύνης”.

Ακόμα, στις επιστολές θα καταγράφεται, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Έλληνα υπουργού, ότι “σε περίπτωση κρίσης, η Γερμανία δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και να στηρίξει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. Επιπλέον, θα σημειώνεται ότι “η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα μέσω θετικών δράσεων -π.χ. αναπτυξιακών προγραμμάτων- στα πέντε νησιά της Ελλάδας όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης” καθώς και ότι “η Γερμανία δεσμεύεται για την αποστολή στην Ελλάδα -μέσω EASO- επιπλέον εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων με σκοπό τη στήριξη του συστήματος ασύλου”.

Όπως υπενθυμίζει ο Δ. Βίτσας, στη διμερή αυτή συμφωνία είχαν καταλήξει στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας Γερμανίας-Ελλάδας-Ισπανίας, που είχε επιτευχθεί στη συνάντηση που είχαν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πέδρο Σάντσεθ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση αυτή είχε γίνει στο περιθώριο της συνόδου των αρχηγών της Ε.Ε., όπου ουσιαστικά αποτυπώθηκε ο διχασμός της Ε.Ε. σχετικά με την αναθεώρηση του Kανονισμού του Δουβλίνου και του Eνιαίου Συστήματος Ασύλου. Για να είμαστε ακριβείς, στη σύνοδο αυτή τα κράτη-μέλη είχαν χωριστεί ουσιαστικά σε δύο στρατόπεδα, σε αυτό των θιασωτών των ξενοφοβικών απόψεων του Όρμπαν και των χωρών του Βίσενγκραντ και σε ένα δεύτερο που ακόμα μιλά για ευρωπαϊκές λύσεις.

Θυμίζουμε δε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί στη Γερμανία τέτοιου είδους διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της Ε.Ε. προκειμένου να πείσει τότε τον υπουργό της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να αποκηρύξει το σχέδιό του να επαναπροωθεί μονομερώς από τις αρχές Ιουλίου κάθε αιτούντα άσυλο που έχει ήδη καταγραφεί στη βάση δεδομένων Eurodac.

Η αντίστοιχη συμφωνία με την Ισπανία έχει υπογραφεί εδώ και περίπου μιάμιση εβδομάδα και έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Αυγούστου. Στις προθέσεις του Βερολίνου είναι η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας και με την Ιταλία. Μάλιστα, πριν μόλις μία εβδομάδα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν δήλωνε ότι “οι συμφωνίες με Ελλάδα και Ιταλία είναι σημαντικές, γιατί οι μεταναστευτικές πιέσεις εκεί είναι οι πιο ισχυρές». Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ελ. Πέτερμαν, η Ρώμη βρίσκεται ακόμα σε διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο.

Η οδύσσεια Νο2 του Aquarius

Την ίδια ώρα, στη Μεσόγειο όλη την εβδομάδα παρακολουθούσαμε ακόμα μια οδύσσεια για το διασωστικό Aquarius της γαλλογερμανικής οργάνωσης SOS Méditerranée και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που στις 10 Αυγούστου περισυνέλεξε ανοιχτά της Λιβύης 141 πρόσφυγες και μετανάστες. Το διασωστικό βρήκε για άλλη μια φορά τα λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας κλειστά, ενώ το πλήρωμα του Aquarius είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιστρέφει τους διασωθέντες σε λιβυκό έδαφος, όπου κινδυνεύουν. Οι διασωθέντες είναι 97 άντρες και 44 γυναίκες, κυρίως από τη Σομαλία και την Ερυθραία, συμπεριλαμβανομένων 67 ασυνόδευτων ανηλίκων.

Τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις ημερών, η Μάλτα συμφώνησε να δεχθεί το πλοίο υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι διασωθέντες θα διανεμηθούν σε Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Λουξεμβούργο, χώρες που τελικά συμφώνησαν να τους υποδεχτούν ανά ομάδες. Η πιο πρόσφατη διένεξη στον απάνθρωπο αυτό "διάλογο" μεταξύ "κρατών-μελών" είναι μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας σχετικά με το ποιος είχε ευθύνη να δεχθεί το πλοίο.

Φυσικά, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι έχει διαμηνύσει εδώ και ημέρες ότι δεν πρόκειται το πλοίο αυτό να δει «ποτέ» ξανά πώς μοιάζει ένα ιταλικό λιμάνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως ξεχνούν πολύ γρήγορα. Χρειάστηκε, βλέπετε, να περάσουν μόλις πέντε χρόνια από τότε που η Λαμπεντούζα γέμιζε φέρετρα και οι κάτοικοι του νησιού αποδοκίμαζαν τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Λέτα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο που έφτανε "συγκλονισμένος" στη Λαμπεντούζα. Μάλλον δεν θυμούνται τα πάνω από τριακόσια φέρετρα, την κρατική κηδεία παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων. Εμείς, πάλι, θα θυμόμαστε πάντα τη γυναίκα που την ώρα του ναυαγίου από τον τρόμο της γέννησε το κοριτσάκι της. Πνίγηκαν και οι δύο και είχαν βρεθεί να τις συνδέει ακόμα ο ομφάλιος λώρος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL