Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Δ.Βίτσας: Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες του τις διαστάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ.Βίτσας: Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες του τις διαστάσεις

«Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες τις διαστάσεις του και τότε θα έχουμε ένα επιτυχές και σταθερό αποτέλεσμα. Κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι η διαμόρφωση ενός νέου κοινού συστήματος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ακόμη, ο Δ.Βίτσας σημείωσε ότι «το μεταναστευτικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε όλη την Ευρώπη κι αυτό όχι γιατί υπάρχει κάποια νέα κρίση. Δεν υπάρχουν αυξημένες ροές, σε επίπεδο Ευρώπης, θα σημείωνα ότι το αντίθετο υπάρχει. Με βάση τα στοιχεία από το 2015-2018 έχουμε μία μείωση των ροών κατά 96%».

Ο ίδιος αναφερόμενος στα ξενοφοβικά κινήματα που έχουν αναδυθεί στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα υπογράμμισε ότι «ξενοφοβικά κινήματα κι η ακροδεξιά επενδύουν σε μία αντιμεταναστευτική-αντιπροσφυγική ατζέντα. Αυτή η ατζέντα σε εκλογικές μάχες που έγιναν στην Ευρώπη κέρδισε πόντους, κέρδισε ποσοστά και προσπαθεί με βάση αυτό να επιβάλλει συνολικά μία ξενοφοβική τάση-ατζέντα, κυρίως μία αυταρχική κι ολιγαρχική ατζέντα, μία ατζέντα περιορισμού των κοινωνικών κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δραστικής περικοπής των κοινωνικών κατακτήσεων».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η ξενοφοβική ατζέντα πηγαίνει χέρι-χέρι με απόπειρες αύξησης ωραρίου εργασίας, με την αύξηση της παρέμβασης στην κοινωνική ζωή των δυνάμεων καταστολής, με τη λογική του ενός και μοναδικού πολιτιστικού προτύπου και προσανατολισμού. Στην ουσία αυτό που παλαιότερα το ονομάζαμε Ευρώπη-Φρούριο σήμερα το ονομάζουν προστασία των συνόρων. Αλλά και μέσα στα σύνορα, στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης, επιχειρείται να επιβληθεί ένας και μοναδικός τρόπος κοινωνικής κι οικονομικής ζωής, ένα πρότυπο δήθεν επιτυχημένο».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «στις δυσκολίες των κοινωνικών στρωμάτων βρίσκουν εχθρούς. Ο εχθρός που προβάλλεται από τις ελίτ είναι ο πρόσφυγας κι ο μετανάστης. Όποτε τον χρειαζόμαστε γιατί είναι φθηνό εργατικό δυναμικό και συμβάλλει στα αναπτυξιακά προγράμματα τότε τον προσκαλούμε, όποτε υπάρχει κοινωνική διαμαρτυρία γίνεται ο δακτυλοδεικτούμενος κι ο ισχυρός. Υπάρχουν πολιτικά κόμματα και δυνάμεις που δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις ούτε ξενοφοβικές ούτε ρατσιστικές, μπορείς να τις χαρακτηρίσει συντηρητικές. Κοιτώντας τα εκλογικά αποτελέσματα βγάζουν ένα συμπέρασμα, ότι αν υιοθετήσουν αυτή την ατζέντα τότε κατ' ελάχιστο θα συγκρατήσουν ποσοστά ή θα κερδίσουν».

«Όταν έχεις μία αντίθεση πολιτική, αξιών, τρόπου ζωής, το χειρότερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να υιοθετήσεις την ατζέντα της άλλης πλευράς. Αντίθετα πρέπει να επιμείνεις, στον δικό σου τρόπο, στην δική σου ατζέντα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο συντίθεται στις κοινές αξίες, δημοκρατία για παράδειγμα, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο βασίζεται στην «αφοβία» να μην ενσωματώνει τον κοινωνικό φόβο. Σε αυτή τη μάχη θα νικήσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όσον αφορά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες τις διαστάσεις του και τότε θα έχουμε ένα επιτυχές και σταθερό αποτέλεσμα. Πρώτη διάσταση η εξωτερική διάσταση. Τι κάνουμε σε όλες αυτές τις περιοχές του κόσμου όπου προκαλούνται προσφυγικές ή μεταναστευτικές ροές. Τι κάνει η ΕΕ για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μ. Ανατολή. Δεύτερη διάσταση η διαχείριση των συνόρων. Διαχείριση των συνόρων σημαίνει ότι με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης και τους διεθνείς κανόνες πρέπει να εξετάζεται κάθε αίτημα ασύλου και να ολοκληρώνεται είτε με το ότι χρήζει διεθνούς προστασίας είτε όχι. Τρίτο σημείο, η εσωτερική διάσταση της ΕΕ, με βάση το δίκαιο σύστημα επιμερισμού της ευθύνης και της ανακατανομής του βάρους και συγχρόνως αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών με βάση τις ανάγκες και τα δικαιώματά των ανθρώπων».

«Συζητώντας αυτές τις τρεις διαστάσεις στόχος είναι να φτιάξουμε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου σε όλη την Ευρώπη, μία διαδικασία ανακατανομής με βάση ένα νέο Δουβλίνο, και με αυτόν τον τρόπο να ορίσουμε πράγματα όπως τι είναι κρίση και τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις χώρες υποδοχής, αλλά και με τις χώρες προορισμού» δήλωσε ο υπουργός.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βίτσας τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρώπινη διακίνηση καθώς όπως είπε πρέπει «να θεωρείται μείζον ζήτημα και σε αυτή τη βάση να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων πληροφοριών και καταστολής». «Κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι η διαμόρφωση ενός νέου κοινού συστήματος. Στόχος είναι στα τέλη του 2018 να φτάσουμε σε κοινή συμφωνία», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL