Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Γιάννης Μπαλάφας: / Γ. Μπαλάφας: Επικίνδυνο να θεωρείται ο πρόσφυγας «αποδιοπομπαίος τράγος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μπαλάφας: / Γ. Μπαλάφας: Επικίνδυνο να θεωρείται ο πρόσφυγας «αποδιοπομπαίος τράγος»

"Ήμουν πρόσφατα στη Μόρια με την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic. Η κατάσταση είναι δύσκολη και μέσα και γύρω από το ΚΥΤ, διότι φιλοξενεί πολύ περισσότερο κόσμο από ό,τι μπορεί να αντέξει η συγκεκριμένη δομή. Αυτό το γεγονός αποτελεί αφορμή τριβών και μεταξύ των διαμενόντων εκεί και σε ορισμένες περιπτώσεις και με τον γύρω πληθυσμό, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τραυματισμό με όπλο ανήλικου πρόσφυγα από τον 78χρονο αγρότη και κάτοικο της περιοχής". Με τη δήλωση αυτή ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας καταδίκασε τον πυροβολισμό του νεαρού πρόσφυγα από τη Συρία από κάτοικο της Μόριας στη Λέσβο.

"Είναι πολύ επικίνδυνη η άποψη να θεωρείται ο πρόσφυγας το 2018 ο 'αποδιοπομπαίος τράγος' για όλα τα δεινά στη χώρα μας και την Ευρώπη. Αυτός ο παραλληλισμός θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του 1930, με τον πρόσφυγα σήμερα στη θέση του Εβραίου" συμπλήρωσε ο Γιάννης Μπαλάφας, επιρρίπτοντας ευθύνες σε συγκεκριμένους κύκλους της Λέσβου που τροφοδοτούν τον κόσμο με ψευδείς ειδήσεις, καλλιεργώντας έτσι ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και εγκατάλειψης του νησιού από την Πολιτεία.

Αναφερόμενος στο κύμα παραπληροφόρησης και διακίνησης ψευδών ειδήσεων περί δήθεν νέων κέντρων φιλοξενίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη συστηματική επιχείρηση δημιουργίας κλίματος τεχνητής υποβάθμισης της περιοχής, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε τα μέτρα και τις δράσεις που η Πολιτεία έχει αναλάβει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και την οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. "Δεν συμφωνώ με αυτό που αναφέρετε ότι ακούγεται, ότι οι άνθρωποι στα νησιά μας είναι ξεχασμένοι από το κράτος. Πρόσφατα δόθηκαν ενισχύσεις 20 εκατομμυρίων, κυρίως στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά, ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, υπάρχει το μεταφορικό ισοδύναμο προς και από τα νησιά, έχουν προωθηθεί πολύ σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα κ.λπ. Δηλαδή, δεν είναι με κανέναν τρόπο ξεχασμένοι και απομονωμένοι οι κάτοικοι" είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπαλάφας.

Εκτός κινδύνου ο 16χρονος

Όσον αφορά τον νεαρό πρόσφυγα, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης τραυματισμένος στο κεφάλι και στα πόδια, έχοντας διαφύγει ωστόσο τον κίνδυνο. Δράστης είναι 78χρονος, καταδικασμένος στο παρελθόν σε πολυετή κάθειρξη για τον φόνο της γυναίκας του, ποινή την οποία και εξέτισε. Ο 78χρονος διαμένει σε σπίτι μέσα σε κτήμα πολύ κοντά στον καταυλισμό της Μόριας και φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν το όπλο του για να απομακρύνει από την ιδιοκτησία του πρόσφυγες και μετανάστες. Ο δράστης έχει συλληφθεί και ανακρίνεται στην αστυνομία, ενώ από την πρώτη στιγμή ισχυρίστηκε πως φοβήθηκε πως θα τον κλέψουν. Η οικογένεια του 16χρονου είχε φτάσει στη Λέσβο την Κυριακή και έχει καταθέσει αίτηση για άσυλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL