Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Κύμα αλληλεγγύης στη δομή προσφύγων / Στο στόχαστρο τοπικών και ιδιωτικών συμφερόντων το ΠΙΚΠΑ Λέσβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύμα αλληλεγγύης στη δομή προσφύγων / Στο στόχαστρο τοπικών και ιδιωτικών συμφερόντων το ΠΙΚΠΑ Λέσβου

“Σας κλείνω, ήλθε ο εισαγγελέας για την αυτοψία”. Με τα λόγια αυτά έκλεισε χθες το τηλέφωνο η Έφη Λατσούδη από τις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, χώρος που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο συνεχών και διαφορετικών προσπαθειών να κλείσει έπειτα από 6 χρόνια προσφοράς στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου που τα τελευταία χρόνια φτάνουν στις ακτές της Λέσβου. Μάλιστα η Αλληλεγγύη Λέσβου, η οργάνωση που προήλθε από τους εθελοντές που λειτουργούσαν τον χώρο από το 2012 βραβεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 με το Βραβείο Νάνσεν από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Δύο χρόνια μετά τη σημαντικότατη αυτή διάκριση, η Αλληλεγγύη Λέσβου καλείται να αντιμετωπίσει ασφαλιστικά μέτρα από ξενοδόχους, συνεχείς οχλήσεις, καταγγελίες και τελευταία και την απόφαση της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου να κλείσει ο χώρος. Σύμφωνα με προ δέκα ημερών απόφαση της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, απαγορεύεται η «λειτουργία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης με την επωνυμία Αλληλεγγύη Λέσβου Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία' στον χώρο της Παιδικής Εξοχής πρώην ΠΙΚΠΑ Νεάπολης Λέσβου, ιδιοκτησίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην Θεομήτωρ) και κατά δήλωση έχει παραχωρηθεί από το ανωτέρω νομικό πρόσωπο στην ως άνω Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και χρησιμοποιείται για τη διαβίωση μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη χρήση του χώρου αυτού, καθώς θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Η απόφαση αυτή προήλθε όπως γράφαμε και πριν μια εβδομάδα από την εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας , η οποία κατέγραφε «συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού προσφύγων - μεταναστών)» μια διαρροή λυμάτων που δεν διορθώθηκε από τον Απρίλιο. Επιπλέον, η ίδια εισήγηση δικαιολογεί την απόφαση σημειώνοντας ότι δεν «προσκομίστηκαν αποδεικτικά παροχής νερού δημοτικού δικτύου ύδρευσης», ότι στον χώρο που παρασκευάζονται τα γεύματα των κατοίκων στην αυλή βρήκαν έντομα και ότι «δεν επιδείχτηκαν παραστατικά εκκενώσεων βόθρων, ούτε αποδεικτικό νομιμότητας αυτών».

“Στην έκθεση αναφέρονται σε μία σκισμένη σίτα στην κουζίνα και σε ένα ντεπόζιτο αποθήκευσης νερού έξω από τα πλυντήρια που έσταζε, και στην κοινή κουζίνα που διαχειρίζονται μόνοι τους εκατοντάδες πρόσφυγες, ότι δεν ήταν αρκετά καθαρή. Αυτά διορθώθηκαν. Ωστόσο είναι δυσανάλογη η απόφαση σε σχέση με τα προβλήματα. Περιγράφουν συγχρωτισμό, παρότι η διαμονή επί 3 εβδομάδες 300 προσφύγων δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια”, εξηγούσε στην “Α” χθες η Έφη Λατσούδη, εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης Λέσβου . Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ο λόγος που αυξήθηκε τόσο ο πληθυσμός τις εβδομάδες αυτές στις οποίες έγινε και ο έλεγχος ήταν γιατί κατέφυγαν στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ δεκάδες, πάνω από 100, Κούρδοι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Μόρια έπειτα από ταραχές στη Μόρια. Μάλιστα, όπως μας επιβεβαιώνει και η Ε. Λατσούδη, αρκετοί Κούρδοι πρόσφυγες έφτασαν στη δομή με τη συνδρομή της αστυνομίας.

“Οι Κούρδοι έχουν φύγει και κανονικά αυτό θα έπρεπε να μας ανησυχεί, το πού πάνε στη Μόρια. Τώρα 100-120 άτομα φιλοξενούνται στη δομή”, σημειώνει η Ε. Λατσούδη προσθέτοντας ότι ακόμα και τώρα δέχονται παραπομπές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να φιλοξενήσουν ευάλωτες περιπτώσεις από τη Μόρια. Συγκεκριμένα ως παράδειγμα μας φέρνει γκέι ζευγάρι προσφύγων που έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις.

Θα προσφύγουμε κατά της απόφασης της περιφερειάρχη, σημείωσε η Ε. Λατσούδη.

Χθες ήταν το δικαστήριο που είχαν με τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει ξενοδόχοι, όπως μας τονίζει η Ε. Λατσούδη, οι ξενοδόχοι ισχυρίστηκαν ότι κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα εξαιτίας διαφυγόντων κερδών ωστόσο δεν μπόρεσαν να φέρουν στοιχεία που να δικαιολογούν τον ισχυρισμό. “Υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση σε σχέση με τον χώρο και γι' αυτό ζητήσαμε να δει ο εισαγγελέας τον χώρο με τα μάτια του”, μας εξηγούσε λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο γιατί ο εισαγγελέας έφτασε.

Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι δεκάδες εθελοντές αλληλέγγυοι από όλο τον κόσμο που έχουν περάσει από την αλληλέγγυα αυτή δομή προσφύγων έμεναν στα ξενοδοχεία της περιοχής που κατά συνέπεια είχαν πληρότητα ακόμα και σε μήνες που κανονικά δεν θα είχαν.

Παράλληλα, το Facebook έχει κατακλυστεί με φωτογραφίες αλληλέγγυων από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που κρατούν στα χέρια τους αυτοσχέδιες πικέτες που γράφουν “Save PIKPA”, (Σώστε το ΠΙΚΠΑ), στις οποίες ο καθένας καταγράφει τον δικό του λόγο, “γιατί σώζει ζωές”, “γιατί η αλληλεγγύη ζει”, “για την αγάπη, τη συμπόνια, τη φροντίδα και την αξιοπρέπεια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL