Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Δ. Βίτσας: / Δ. Βίτσας: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουν νέα κέντρα στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Βίτσας: / Δ. Βίτσας: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουν νέα κέντρα στα νησιά

«Ικανοποιητική σε σχέση με το διακύβευμα» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας χθες στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν νέα κέντρα στα νησιά.

«Η συμφωνία λέει ότι θα κάνουμε προσπάθεια να προχωράμε όλοι μαζί, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μένει ζωντανή η συζήτηση για το Δουβλίνο 4 και πρέπει να καθοριστεί πώς θα γίνουν οι διαδικασίες που θα κατανέμουν τα βάρη μεταξύ των κρατών - μελών. Αυτό που αποφασίστηκε είναι η αυστριακή προεδρία να συνεχίσει τις προσπάθειες της βουλγαρικής προεδρίας και τον Οκτώβριο να ξαναδούμε το ζήτημα. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία έως το τέλος του 2018» σημείωσε.

«Η συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας - Ισπανίας προβλέπει ότι, ώσπου να φτάσουμε στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, μπορούν τα κράτη - μέλη που συμφωνούν να εκτελούν τις εκ της προηγούμενης συμφωνίας υποχρεώσεις τους. Κεντρικό σημείο που μας αφορά είναι οι επανενώσεις οικογενειών, δηλαδή άνθρωποι που έχουν οικογένεια στη Γερμανία, η αίτησή τους έχει γίνει δεκτή και βρίσκονται στην Ελλάδα να βρεθούν με τους δικούς τους στη Γερμανία. Συγχρόνως αυτοί που θα μπαίνουν στην Ελλάδα και θα βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, θα επιστρέφονται στην Ελλάδα.

Θα υπάρχουν τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου για το τεχνικό μέρος και από εκεί και πέρα θα ισχύει η συμφωνία. Οι επανενώσεις οικογενειών αφορούν 2.900 άτομα. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι αιτήσεις επαναπροωθήσεων ήταν 2.000. Το ισοζύγιο είναι θετικό. Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν δευτερογενείς ροές ή να είναι πολύ μικρές» εξήγησε.

Επιπλέον ο υπουργός επισήμανε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν καινούργια κέντρα στα νησιά. Επίσης να ξεκαθαρίσω ότι όσοι επιστρέψουν δεν θα πάνε στα νησιά. Γι’ αυτούς θα ακολουθηθούν δύο διαδικασίες: θα μείνουν στις δομές της ενδοχώρας και θα ακολουθηθούν ή οι διαδικασίες ασύλου ή η διαδικασία επιστροφής στις χώρες καταγωγής».

Για τα νησιά υπογράμμισε ότι, εκτός από τον ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναπτυξιακά προγράμματα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17.000 άτομα στα νησιά και έχω ανακοινώσει ως στόχο, στο τέλος Σεπτεμβρίου, να υπάρχουν 10.000 άτομα στα νησιά. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, με τη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα και με τις επιστροφές. Από 7.000 ανθρώπους στη Μόρια σήμερα, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στοχεύουμε να μείνουν οι μισοί. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα παραμείνει όσο υπάρχει προσφυγική κρίση και όσο θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και ως αναπτυξιακό εργαλείο».

Ανέφερε επίσης ότι με επιμονή του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας μπήκαν στα συμπεράσματα οι αναφορές στην Τουρκία, ενώ στο αρχικό κείμενο δεν υπήρχαν.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας εξήγησε για τη συμφωνία με τη Γερμανία ότι:

«Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο και μετά. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να δεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχθεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Σταδιακές επανενώσεις από Γερμανία

Ανάλογες διευκρινίσεις έκανε χθες και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να αποσαφηνιστούν.

«Κατά κανόνα η χώρα που επαναπροωθεί χρηματοδοτεί και αυτή την επαναπροώθηση. Η ουσία της πολιτικής συμφωνίας που έγινε με την Ελλάδα και την Ισπανία είναι ακριβώς αυτό: από τη μία πλευρά η συγκατάθεση της Ελλάδας και της Ισπανίας να πάρουν πίσω αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν καταγραφεί στη χώρα τους στο Εurodac και οι οποίοι αναγνωρίζονται εδώ στα σημεία συνοριακού ελέγχου στα γερμανοαυστριακά σύνορα. Και από την άλλη πλευρά η συγκατάθεση της Γερμανίας να επεξεργαστεί σταδιακά τις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης σε αυτές τις δύο χώρες. Δηλαδή αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες ούτως ή άλλως εκκρεμούν» δήλωσε ο Στ. Ζάιμπερτ.

Κοινοτική βοήθεια για τη Μόρια

Βοήθεια εκτάκτου ανάγκης, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, και κυρίως στη Λέσβο, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιτροπή το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της διαχείρισης των εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, για τη στήριξη τοπικών κοινοτικών σχεδίων και για την παροχή περαιτέρω επείγουσας στέγασης στα νησιά.

Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, για την προστασία των παιδιών, την ανεπίσημη εκπαίδευση και την πρόληψη της σεξουαλικής βίας. Πρόσθετη βοήθεια ύψους 24,8 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί και στην Ισπανία.

Δήμαρχοι των πέντε νησιών: Δεν δεχόμαστε νέες δομές με αντάλλαγμα τον ΦΠΑ

Την πρόθεσή τους να μην αποδεχθούν νέες δομές για πρόσφυγες και μετανάστες ως αντάλλαγμα για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές δηλώνουν σε κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κόλιας.

«Δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε και δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά μας για τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική -από όπου και αν προέρχεται- να ερμηνεύεται η αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας ως αντάλλαγμα για τη δημιουργία νέων δομών. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλους μετανάστες και πρόσφυγες και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Η αποσυμφόρηση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλο το βόρειο Αιγαίο» σημειώνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL